Fokus

Bajden: SAD nepokolebljivo posvećene bezbednosti Izraela

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

23:47

Bajden: SAD nepokolebljivo posvećene bezbednosti Izraela
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden je danas, tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, istakao da su SAD čvrsto i nepokolebljivo posvećene bezbednosti Izraela.

Bajden je osudio nedavne terorističke napade na izraelske građane, saopštila je Bela kuća.

Dodaje se da su se dvojica zvaničnika konsultovala o bliskoj saradnji u borbi protiv Irana, što uključuje redovne zajedničke vojne vežbe.

"Oni su istakli da američko-izraelsko partnerstvo ostaje kamen temeljac u sprečavanju Irana da nikada ne nabavi nuklearno oružje", piše u saopštenju.

Bajden je naveo da je potrebno da se preduzmu mere za poboljšanje bezbednosne situacije na Zapadnoj obali i, u tom kontekstu, izrazio zabrinutost zbog nastavka rasta izraelskih naselja.

Američki predsednik je pozvao obe strane da se uzdrže od daljih jednostranih mera.

Zvaničnici su razgovarali i o reformi pravosuđa u Izraelu, zbog koje mesecima traju masovne demonstracije, povodom čega je Bajden rekao da je za reformu potreban najširi mogući konsenzus, kao i da su zajedničke demokratske vrednosti uvek bile i moraju da ostanu obeležje američko-izraelskih odnosa.

Ranije je iz kabineta izraelskog premijera saopšteno da je, tokom razgovora, Bajden pozvao Netanijahua da poseti Sjedinjene Američke Države, i da će tačan datum posete biti naknadno dogovoren.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet