Fokus

Netanijahu nezadovoljan zbog najave protesta, reforma pravosuđa napreduje

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2023

-

15:41

Netanijahu nezadovoljan zbog najave protesta, reforma pravosuđa napreduje
Benjamin Netanijahu - Copyright Tanjug/AP/Ronen Zvulun

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu danas je nagovestio nezadovoljstvo zbog ponovnog pokretanja demonstracija protiv njegovog plana da reformiše pravosudni sistem i pozvao svog glavnog tužioca na razgovor u kabinetu o policijskim protivmerama.

U ponedeljak je predviđeno prvo od tri glasanja u parlamentu o prvom novom zakonu koji ograničava neke od ovlašćenja Vrhovnog suda da presuđuje protiv odluka vlade, ministara i izabranih zvaničnika, preneo je Rojters.

Opozicija navodi da je taj potez još jedan opasan korak ka ograničavanju nezavisnosti suda koji bi na kraju podredio Vrhovni sud političarima i otvorio vrata korupciji. Oni najavljuju da planiraju da intenziviraju demonstracije naredne sedmice. 

Demonstranti planiraju da se okupe na glavnom izraelskom aerodromu dok parlament bude raspravljao o nacrtu zakona. Takođe, veliki lanac tržnih centara najavio je jednodnevno zatvaranje ako glasanje sutra bude uspešno.

U televizijskim izjavama pre sednice vlade, Netanijahu je rekao da je "nezamislivo" da vlada uskrati pravo na demonstracije ili podrži bilo kakvo nasilje protiv demonstranata.

Ali, on tvrdi da takva sloboda ne bi trebalo da se odnosi na "kršenja zakona koja štete osnovnim pravima miliona građana" i odvijaju se gotovo svakodnevno, citirajući poremećaje na aerodromu Ben Gurion, pozive na neposlušnost unutar vojske, zatvaranje glavnih puteva i maltretiranje izabranih zvaničnika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet