Fokus

Ekspertkinje Ujedinjenih nacija: Izraelski udari na Dženin bi mogli da predstavljaju ratni zločin

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

23:04

Ekspertkinje Ujedinjenih nacija: Izraelski udari na Dženin bi mogli da predstavljaju ratni zločin
Ekspertkinje Ujedinjenih nacija: Izraelski udari na Dženin bi mogli da predstavljaju ratni zločin - Copyright Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski udari iz vazduha i kopnena operacija u palestinskom izbegličkom logoru Dženin na prvi pogled bi mogli da predstavljaju ratni zločin, saopštile su ekspertkinje Ujedinjenih nacija Frančeska Albaneze i Paula Gaviria Betankur, koje se bave pravima raseljenih osoba.

Ti "napadi su najnasilniji na Zapadnoj obali od uništenja logora Dženin 2002. godine", navedeno je u saopštenju za novinare te dve izvestiteljke UN, koje imaju mandat Saveta za ljudska prava UN, ali nisu ovlašćene da govore u ime organizacije, objavio je AFP.

Operacije izraelskih snaga na Zapadnoj obali u kojima se ubija i teško ranjava okupirano stanovništvo, uništavaju njihovi domovi i infrastruktura i arbitrarno raseljavaju hiljade stanovnika, predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnog prava i normi koje se odnose na upotrebu sile i mogle bi predstavljati ratni zločin, navodi se u izveštaju, prenosi RSE.

Izraelska vojska je 5. jula objavila kraj vojne operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, u kojoj je ubijeno 12 Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

Za tu operaciju, najveću posle više godina, mobilisane su stotine vojnika, a korišćeni su i dronovi i buldožeri u gradu Dženinu i obližnjem izbegličkom logoru, uporištu palestinskih oružanih organizacija.

Oko 4.000 Palestinaca je pobeglo iz logora u noći između ponedeljka u utorka posle smrtonosnih udara iz vazduha, rekle su izvestiteljke.

Kako su navele, izraelski napadi ne mogu da se opravdaju međunarodnim pravom i "predstavljaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

Palestinci na okupiranim teritorijama su zaštićeni međunarodnim pravom koje im garantuje sva ljudska prava, uključujući pretpostavku nevinosti, naglasile su one i dodale da se okupaciona sila prema njima ne može odnositi kao prema kolektivnoj bezbednosnoj pretnji.

Od početka ove godine pojačana je napetost u izraelsko-palestinskom sukobu posle dolaska na vlast u decembru 2022. jedne od najdesnije orijentisanih vlada u istoriji Izraela, predvođene premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet