Fokus

Izraelska vojska se povukla iz Dženina, ali područje je daleko od mira: Pretnje Palestinaca odgovorom ozbiljno shvaćene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2023

-

21:07

Izraelska vojska se povukla iz Dženina, ali područje je daleko od mira: Pretnje Palestinaca odgovorom ozbiljno shvaćene
Izraelska vojska se povukla iz Dženina, ali područje je daleko od mira: Pretnje Palestinaca odgovorom ozbiljno shvaćene - Copyright Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dvodnevnih akcija u izbegličkom kampu Dženin izraelska vojska se povukla, a kao odgovor na agresiju u Dženinu, Islamski džihad je saopštio da su otvorene sve opcije za napad na neprijatelja. U budućnosti se, prema oceni počasnog konzula Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića, mogu očekivati ozbiljnije pretnje, kada je u pitanju delovanje palestinskih grupa, ali i nove operacije Izraela na ovom području.

Nikolić za Euronews Srbija kaže da niko ne gaji iluziju da je akcijom u Dženinu bilo šta strateški suštinski rešavano i dodaje da je to bio jedan taktički potez.

Nakon završetka vojne operacije u Dženinu sukobi su se prelili na pojas Gaze, a na pitanje kakav bi mogao da bude palestinski odgovor, s obzirom na to da je Islamski džihad saopštio da su otvorene sve opcije za napad na neprijatelja, Nikolić ističe da nema sumnje da su pretnje u Izraelu shvaćene ozbiljno. 

"Portparol izraelske vojske general-major Danijel Hagari je rekao da nema čarobnih rešenja za teror, kako se to ovde doživljava, tako da po svemu sudeći možemo da očekujemo, ne samo donekle ozbiljniju pretnju delovanja raznih palestinskih grupa, pre svega Hamasa i Islamskog palestinskog Džihada, već i obnavljanje sličnih akcija izraelske vojske upravo u Dženinu", kaže počasni konzul Srbije u Izraelu.

Euronews

Akcija u Dženinu, posebno trenutak njenog pokretanja, u Izraelu je doneo i spekulacije da li je time pokušano da se skrene pažnja sa političkih problema u samoj zemlji, pre svega izazvanih pokušajima sprovođenja pravne reforme.

Nikolić kaže da, iako je akcija planirana godinu dana i stalno se spekulisalo kada će početi, "vlada široko društveno shvatanje da nije slučajno da se ona poklopila sa danom opštih protesta zbog prvog kruga izglasavanja pravnog pojma razumnosti". Pojašnjava da se u Izraelu to sa jedne strane smatra pravnom reformom, ali sa druge, među njenim protivnicima, prvanom revolucijom.  

U Dženinu stradalo 12 Palestinaca i jedan izraelski vojnik

Dvodnevna operacija, za koju je izraelska vojska rekla da cilja infrastrukturu i skladišta oružja militantnih frakcija u izbegličkom kampu Dženin, ostavila je iza sebe razorene ulice i izgorele automobile, što je izazvalo bes širom arapskog sveta, prenela je britanska agencija.

Najmanje 12 Palestinaca je poginulo, a oko 100 je ranjeno u napadu koji je počeo udarima dronova tokom noći, nakon čega je usledila akcija u kojoj je učestvovalo više od 1.000 izraelskih vojnika. 

Tokom operacije poginuo je i jedan izraelski vojnik.

Nakon povlačenja izraelskih snaga iz grada na okupiranoj Zapadnoj obali, usledio je napad Palestinaca iz Pojasa Gaze, koji su ispalili rakete na Izrael. Izraelska ratna avijacija je uzvratila i, kako je saopštila vojska, pogodila podzemno postrojenje za proizvodnju oružja.

Izrael je potom bio meta i raketa koje su ispaljene sa teritorije Libana, čiji južni deo kontroliše Hezbolah, moćna šiitska libanska grupa koju podržava Iran i koje je izrazila podršku palestinskoj strani tokom izraelske operacije. I na ovaj napad izraelske snage su uzvratile.

Gutereš: Razumem zabrinutost Izraela, ali eskalacija nije odgovor

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izraelsku vojnu operaciju u Dženinu nazvao je "najgorim nasiljem na Zapadnoj obali poslednjih godina".

On je rekao i da razume "legitimnu zabrinutost" Izraela za sopstvenu bezbednost, ali je poručio da eskalacija nije odgovor.

"Vazdušni udari nisu u skladu sa operacijama za sprovođenje zakona", rekao je Gutereš, prenosi Rojters.

Ranije su dve ekspertkinje Ujedinjenih nacija Frančeska Albaneze i Paula Gaviria Betankur, koje se bave pravima raseljenih osoba, saopštile da bi Izraelski udari iz vazduha i kopnena operacija u palestinskom izbegličkom logoru Dženin na prvi pogled mogli da predstavljaju ratni zločin.

Ti "napadi su najnasilniji na Zapadnoj obali od uništenja logora Dženin 2002. godine", navedeno je u saopštenju za novinare te dve izvestiteljke UN, koje imaju mandat Saveta za ljudska prava UN, ali nisu ovlašćene da govore u ime organizacije, objavio je AFP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet