Fokus

Nove demonstracije širom Izraela, uhapšeno najmanje 66 osoba

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

16:26

Nove demonstracije širom Izraela, uhapšeno najmanje 66 osoba
Nove demonstracije širom Izraela, uhapšeno najmanje 66 osoba - Copyright Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska policija sukobila se sa demonstrantima tokom velikih protesta protiv kontroverznih planova za reformu pravosuđa, koristeći vodene topove kako bi uklonila demonstrante sa glavnog autoputa.

Kako prenosi BBC, najmanje 66 ljudi uhapšeno je na demonstracijama širom zemlje.

Protesti su počeli rano jutros, kada su demonstranti pokušali da omete saobraćaj u Jerusalimu tako što su mahali zastavama, lupali u bubnjeve, palili baklje i uzvikivali parole.

U severnoj provinciji Hercliji demonstranti su nasred raskrsnice zapalili gume, a grupa ratnih veterana održala je protest unutar terminala na Međunarodnom aerodromu "Ben Gurion".

Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

Unutar zgrade parlamenta u Jerusalimu, neposredno pre nego što su poslanici glasali o kontroverznom zakonu, demonstranti su pokušali da se zalepe za pod pored ulaza u salu pre nego što su ih odvukli stražari.

Protesti su izbili nakon što je predlog zakona, kojim se ukida ovlašćenje Vrhovnog suda da preispituje odluke ministara, prošao prvo čitanje u parlamentu u ponedeljak uveče.

Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

 

Predlog zakona je deo paketa reformi čiji je cilj smanjenje moći pravosuđa koje je predložila vlada premijera Benjamina Netanjahua.

Predlagači zakona tvrde da prema trenutnim regulativama, sudovi vrše previše političkog mešanja, nađačavajući volju biračkog tela, dok kritičari reformi kažu da su planovi vlade preopsežni i da predstavljaju ozbiljnu pretnju demokratskom sistemu zemlje.

Sve više demonstranata okuplja se na aerodromu, a demonstracije su sazvane ispred rezidencije predsednika u Jerusalimu, izraelskog ministarstva odbrane u Tel Avivu i tamošnjeg ogranka američke ambasade, prenosi britanski javni servis.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet