Fokus

"Duh u žicama": Put Kevina Mitnika od najtraženijeg hakerskog odmetnika do stručnjaka za sajberbezbednost

Komentari

Autor: Njujork Tajms, BBC

22/07/2023

-

12:49

"Duh u žicama": Put Kevina Mitnika od najtraženijeg hakerskog odmetnika do stručnjaka za sajberbezbednost
Tanjug/AP/John Hayes - Copyright Tanjug/AP/John Hayes

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji "najtraženiji" haker u istoriji sajber bezbednosti Kevin Mitnik preminuo je u nedelju u 59. godini nakon više od godinu dana borbe sa rakom pankreasa. Njegove hakerske aktivnosti su bile inspiracija za više filmova. 

Ovaj čuveni haker, kao dečak bio je poprilično usamljen, a sa samo 12 godina shvatio je kako da se besplatno vozi autobusom koristeći bušenu karticu od 15 dolara i prazne karte izvučene iz kontejnera.

U srednjoj školi razvio je opsesiju unutrašnjim radom prekidača i kola telefonskih kompanija, pa je naučio da kućne telefone svakoga ko mu se nije dopao programira tako da svaki put kada ta osoba podigne slušalicu - snimak traži depozit od 25 centi. 

Tokom svog života pokazivao je spremnost da lako prekrši zakon, prvi put se infiltrirao u tuđi računarski sistem davne 1979. godine, ali je tek 1988. godine uhvaćen i osuđen na godinu dana zatvora zbog kopiranja softvera kompanije. 

Hakovanje je Mitnika osim do zatvora, dovelo i do lečenja zavisnosti od kompjutera. 

Dok je bio na uslovnoj slobodi, provalio je u "Pacific Bell", a zatim je kao begunac devedesetih godina prošlog veka nastavio da hakuje mobilne mreže i veb stranice kompanija i Vlade. 

Zatim je uhapšen je 1995. godine i optužen za nezakonitu upotrebu uređaja za pristup telefonu, kao i za računarsku prevaru. Vlasti su verovale da je imao pristup korporativnim poslovnim tajnama koji su u to vreme bile vredne milione dolara.

Najspektakularniji pokušaji izbegavanja hapšenja 

Prema pisanju Njujork Tajmsa, Mitnik zasigurno biti upamćen po najspektakularnijim pokušajima izbegavanja hapšenja. 

Godine 1993. stekao je kontrolu nad telefonskim sistemima u Kaliforniji što mu je omogućilo da prisluškuje FBI agente koji su tragali za njim. Mitnik ih je zbunjivao i uporno podrivao njihove napore da ga prate i uhapse.

Jednom prilikom su upali u ono što su mislili da je Mitnikov dom, samo da bi ih tamo zatekao imigrant sa Bliskog istoka koji gleda televiziju.

Drugom prilikom, koristeći radio skener i softver, otkrio je da se FBI agenti približavaju, pa je pobegao iz svog stana, a kada su nadležni stigli zatekli su samo prazan stan i kutiju krofni. 

FBI je Mitnika konačno uhapsio 1995. godine.

"Navodno je imao pristup korporativnim poslovnim tajnama vrednim milione dolara. Bio je veoma velika pretnja", rekao je tada pomoćnik okružnog tužitelja u San Francisku Kent Volker.  

Dok je Mitnik čekao izricanje presude 1998. godine, grupa pristalica je nekoliko sati zauzela veb stranicu Tajmsa. prisiljavajući ga da se zatvori. Njegovo hapšenje izazvalo je pokret "Oslobodi Kevina" u hakerskoj zajednici, koja je lobirala u njegovo ime, uključujući skupove ispred zatvora u kojem je držan, piše BBC

Tanjug/AP/Joe Cavaretta

 

U svojim memoarima iz 2011. godine "Duh u žicama", Mitnik je negirao da je koristio svoje veštine za krađu ili eksploataciju informacija za finansijsku dobit.

"Svako ko voli da igra šah zna da je dovoljno da pobedi svog protivnika. Ne morate da opljačkate njegovo kraljevstvo ili da zaplenite njegovu imovinu da bi se isplatilo", tvrdio je Mitnik.

Sporazume o priznanju krivice postigao je 1996. i 1999. godine, koji su uključivali i izjašnjavanje o krivici za kompjutersku i žičnu prevaru.

Njegov slučaj bio je "slučaj radoznalosti", smatrao je Mitnik.  

Iz zatvora je pušten 2000. godine pod uslovom da se tri godine uzdržava od korišćenja računara ili mobilnog telefona bez dozvole svog službenika za uslovnu kaznu.

Nakon izlaska iz zatvora, menja stranu i odlučuje da postane "beli haker" i konsultant za sajberbezbednost, a 2011. godine postao je suvlasnik kompanije KnowBe4 koja je držala bezbednosne treninge i simulirala fišing napade svojim klijentima kako bi mogli da uoče bezbednosne propuste.

Zanimljivo je što je novinarka i autorka Ejmi Veb pišući za Njujork Tajms o privatnosti podataka 2017. godine, nekadašnjeg hakerskog odmetnika opisala epitetom koji bi zbunio organe zakona, ali i čitaoce novina 1990-ih - "ekspert za internet bezbednost Kevin Mitnik". 

Komentari (0)

Svet