Fokus

Meteorski uspon i pad Ćin Ganga: Misteriozni slučaj kineskog ministra spoljnih poslova koga je Si iznenada smenio

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2023

-

19:49

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Gde je ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang? To je pitanje koje se u prethodnih mesec dana često postavljalo u kineskoj i međunarodnoj javnosti zbog toga što od njega nije bilo ni traga ni glasa, a otkazan je niz njegovih diplomatskih susreta i međunarodnih obaveza. Ćinovo odustvo u osetljivom periodu za kinesku diplomatiju izazvalo je brojne spekulacije, a saga je okončana tako što je on iznenada smenjen. Zbog čega - ne znamo, ali analitičari ističu Kina smenom ministra želi da postigne stabilnost kineskog diplomatskog broda.

Širom sveta je odjeknula vest da je Ćin Gang smenjen i da će ga zameniti Vang Ji, koji je već obavljao tu funkciju. U jučerašnjem saopštenju državni kineski mediji nisu naveli razloge za smenu, a taj potez je samo produbio misteriju nakon Ćinovog jednomesečnog odsustva iz javnosti.  

Krenimo od tog problema. Ćinovo odsustvo sa bitnih međunarodnih skupova bilo je veoma upadljivo. Kada se nije pojavio na samitu u Indoneziji, to je bilo objašnjeno zdravstvenim problemima, bez preciziranja o čemu se tačno radi. 

Zatim je otkazan i njegov susret sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, koji je bio zakazan za 4. jul, i to bez objašnjenja. BBC piše da će Ćin jedan od najviših zvaničnika kineske Komunističke partije koji se toliko dugo nije pojavljivao. Britanski javni servis ipak dodaje da nije neuobičajeno da ličnosti visokog profila u Kini nestanu određenom periodu, da bi se kasnije pojavile kao predmet neke istrage.  

S druge strane, mogu ponovo da počnu da se pojavljuju bez objašnjenja. Si Đinping je nestao na dve nedelje, neposredno pre nego što je postao kineski predsednik 2012. godine, što je podstaklo spekulacije o njegovom zdravlju i o mogućim borbama za moć unutar stranke. Nešto slično se dogodilo i ovog puta. 

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

CNN piše da su pitanja bez odgovora uobičajena u političkom sistemu Kine, a da je taj manir još više produbljen za vreme predsednika Si Đinpinga. 

"Nedostatak transparentnosti je karakterističan za kiensku birokratiju. I to je u redu dok ne nastane problem. A kada se to desi, nastaje velika nevolja za sistem", poručuje  Jun Sun, dikretorka programa za Kinu u vašingtonskom Stimson centru.  

"Ovako brza smena se sigurno ne odražava dobro na Sija. U najmanju ruku, ljudi će se pitati šta je pošlo po zlu, i zbog čega je ovakav potez bio neophodan. Ali to takođe ukazuje da je razlog za smenu Ćina bio baš ozbiljan", dodala je.  

Vrtoglavi uspon Ćin Ganga

Pedesetsedmogodišnji Ćin, koji je posmatan kao bliski saradnik predsednika Si Đinpinga, bio je jedna od najmlađih osoba koje su bile na poziciji ministra spoljnih poslova. 

Njegov pad bio je jednako neočekivan kao i njegov uspon, rekao je za BBC Danijel Rasel sa Instituta za društvo i politiku Azije. Kako je dodao, pošto se i prvi i drugi razvoj događaja pripisuju kineskom lideru, ova epizoda će se smatrati "sramotnim propustom u proceni na vrhu".  

Uspon Ćin Ganga do mesta ministra spoljnih poslova bio je "meteorski". Nakon što je više od dve godine proveo kao američki ambasador u SAD, gde je stekao reputaciju čvrstog diplmate, imenovan je za ministra prošlog decembra.  

Pre toga, bio je portparol ministarstva i pomagao je u organizaciji Sijevih puteva u inostranstvo, što mu je otvorilo vrata za direktnu saradnju sa kineskim liderom. 

"Nije baš da smo izgubili ključni deo američko-kineske slagalice” 

Dok je služio kao kineski ambasador u SAD, Ćin nije imao baš sjajnu reputaciju u toj zemlji, a službenici Bajdenove administracije su često odbijali sastanke s njim. U Vašingtonu je vladao konsenzus da je Ćin bio "veoma težak" i da nije bio efikasan kao ambasador, rekao je za Politilo Zek Kuper, bivši pomoćnik zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost za borbu protiv terorizma.   

"Nije baš da smo izgubili ključni deo američko-kineske slagalice. Možda smo uklonili prepreku", naveo je on.   

Njegovom "nesnalaženju" na mestu ambasadora možda je doprineo nedostatak iskustva, piše Politiko.  

"On bio klasičan tip koji igra po scenariju i koji propagira Si Đinpinga, a nije iskoristio vreme da razvije odnose", rekao je Kreg Singlton, viši kineski saradnik u neprofitnoj Fondaciji za odbranu demokratije. 

Kormilo kineske diplomatije ponovo u rukama Vang JIja

Ono što bi moglo da ublaži zabrinutost u svetu i SAD zbog previranja u kineskom ministarstvu spoljnih poslova je povratak Vang JIja na mesto ministra. Reč je o diplomati koji je dobro poznat u Stejt Departmentu i koji se poslednjih meseci sastajao sa američkim zvaničnicima, uključujući savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i izaslanika za klimu Džona Kerija.  

Tanjug AP/Leah Millis/Pool Photo via AP

Nedavni sastanak Ćin Ganga sa Entonijem Blinkenom

Vang Ji je karijerni diploamta koji govori japanski jezik, a sada se vraća na funkciju koju je obavljao između 2013. i 2022. godine. On je i poslednjih nedelja zamenjivao Ćina tokom njegovog odsustva, a unapređen je u Politbiro Komunističke partije, dok je istovremeno bio šef partijske komisije za spoljne poslove. 

Posmatraći smatraju da je on imenovan u cilju stabilizacije kineske diplomatije .  

"On je očigledno vatrogasac ili kormilar koji je poslat da ispravi kurs broda, da bi kineska diplomatija nastavila da deluje nesmetano", naveo je Ian Džonson, viši istraživač na kineskim studijama u Savetu za spoljne poslove u Vašingtinu. 

Viši saradnik u Centru za analizu Kine Rori Danijels smatra da je Vangovo postavljenje dobar znak za nastavak stabilizacije odnosa SAD i Kine.  

"Uz seriju međunarodnih sastanaka koji slede, Si se okrenuo nekome ko ima veze sa mnogim stranim diplomatama. U vremenu neizvesnosti, Kina želi predvidivost i kontinuitet na toj poziciji", poručio je.  

Komentari (0)

Svet