Fokus

Dugogodišnja istraga privremeno ostaje otvorena: Nije postignut sporazum o priznanju krivice Hantera Bajdena

Komentari

Autor: AP, Euronews Srbija

26/07/2023

-

18:29

Dugogodišnja istraga privremeno ostaje otvorena: Nije postignut sporazum o priznanju krivice Hantera Bajdena
Tanjug/AP Photo/Julio Cortez - Copyright Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

veličina teksta

Aa Aa

Sin američkog predsednika Hanter Bajden izjasnio se da danas nije kriv po tačkama dve optužnice za poresku utaju.

Nakon što je sudija saopštila da ne prihvata nagodbu koji je postigao sa tužilaštvom rutinsko ročište o izjašnjavanju o krivici neočekivano se pretvorilo u trosatnu raspravu.

Sudija Merielen Norajka izrazila je zabrinutost, jer nije bilo sigurno da li bi nagodba koja se odnosi na poresku utaju Bajdena sačuvala od optužbe za ilegalno posedovanje oružja.

Posle pregovora sa tužilaštvom, Bajden je prethodno pristao da se izjasni krivim u sporazumu koji uključuje samo poreske prekršaje i dve strane su se složile da ga taj dogovor ne štiti od potencijalnih budućih optužbi, ali sudija time nije bila zadovoljna.

"Šta ako je to neustavno. Pokušavam da ispoljim oprez kako bi bila sigurna da nećemo napraviti pogrešan korak", rekla je sudija, prenosi CNN.

Hanter Bajden je optužen za dva poreska prekršaja zbog neplaćanja više od 100.000 dolara poreza na preko 1,5 miliona dolara prihoda i 2017. i 2018. godine, a očekivalo se da će se izjasniti krivim nakon što je sklopio sporazum sa tužiocima, koji su planirali da preporuče izricanje uslovne kazne od dve godine.

Međutim, prošlog meseca, Bajden je optužen i za nelegalno posedovanje vatrenog oružja, iako je bio svestan da je zavisnik od narkotika, što je krivično delo, navelo je tužilaštvo.

U optužbi je navedeno da je predsednikov sin tokom 11 dana oktobra 2018. godine posedovao Kolt Kobra 38 Specijal i u slučaju da ga sud proglasi krivim predviđena je maksimalna kazna do 10 godina zatvora.

Zbog konfuzije oko preklapanja sporazuma, sudija Okružnog suda SAD Merilen Norejka, koju je imenovao predsednik Donald Tramp,  predložila je da se advokati ponovo okupe i razgovaraju o tome.

Ona je, kako navodi AP, dala braniocima i tužiocima rok od 30 dana da objasne zašto treba prihvatiti dogovor.

Propali postupak je bio iznenađujući razvoj jer su pregovori o priznanju krivice trajali nedeljama između tužilaca Ministarstva pravde i Bajdenovih advokata.

U današnjem postupku bilo je predviđeno da se sin američkog predsednika Džoa Bajdena, Hanter Bajden, izjasni pred saveznim sudom kao kriv po tri optužbe -  dve se odnose na nepodnošenje poreskih prijava na vreme, a jedna je optužba za posedovanje vatrenog oružja. 

Ta priznanja bi najverovatnije značila da će izbeći zatvor.

Postupku je prethodila dugogodišnja istraga Ministarstva pravde o porezima i poslovima u inostranstvu Hantera Bajdena, koji je priznao da se bori sa zavisnošću od droge nakon smrti njegovog brata 2015. godine. Takođe, sporazumom je trebalo da bude sprečeno i suđenje koje bi danima ili nedeljama izazivalo saopštenja iz Bele kuće, koja je snažno nastojala da drži distancu od čitavog slučaja.

Prema dokumentu podnetom američkom Okružnom sudu u Delaveru, Hanter Bajden je optužen zbog neplaćanja saveznog poreza na dohodak. Sudski dokumenti navode da nije platio više od 200.000 dolara saveznog poreza na prihod za 2017. i 2018. godinu.

Federalna istraga protiv Hantera Bajdena počela je 2018. godine, a izbila je u javnost u decembru 2020, mesec dana nakon predsedničkih izbora, kada je otkrio da je dobio sudski poziv kao deo kontrole njegovih poreza od strane ministarstva pravde.

Tu su tražene informacije o poslovanju Hantera Bajdena sa brojnim subjektima, uključujući Burismu, ukrajinsku gasnu kompaniju čijem se odboru pridružio 2014. Taj potez je izazvao zabrinutost zbog percepcije sukoba interesa, s obzirom na to da je Džo Bajden učestvovao u kreiranju politike SAD prema Ukrajini.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je danas da je predsednik Džozef Bajden podržao svoga sina Hantera koji se suočava sa sudskim procesima za više krivičnih dela.

"Hanter Bajden je građanin SAD i ovo je njegova privatna stvar. Predsednik Bajden i prva dama Džil vole svoga sina Hantera i podržavaju ga u trenutku kada nastoji da obnovi svoj život", rekla je Žan-Pjer, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet