Fokus

Starost američkih lidera ponovo u centru pažnje: Džozef Bajden (80) je najstariji predsednik SAD u istoriji

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2023

-

13:16

Starost američkih lidera ponovo u centru pažnje: Džozef Bajden (80) je najstariji predsednik SAD u istoriji
Džozef Bajden - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Situacija u kojoj se Mič Mekonel, lider republikanaca u Senatu, potpuno blokirao dok je govorio u Kongresu, najnoviji je podsetnik da su najmoćniji politički lideri SAD mnogo stariji od onih u drugim demokratskim zemljama, navodi Rojters.

Džozef Bajden (80) je najstariji predsednik SAD u istoriji, i ima skoro dve decenije više od prosečne starosti svetskih lidera, koja iznosi 62 godine, otkriva centar "Pju Riserč" (Pew Research). 

Iako mlađi od 89-godišnjeg Pola Bije, predsednika Kameruna, najstarijeg šefa države na svetu, Bajden bi mogao da bude deda donedavnoj finskoj premijerki Sani Marin, ili čileanskom predsedniku Gabrijelu Boriću, koji oboje imaju 37 godina. Bajden je, ipak, mlađi od nekih članova američkog Kongresa.

Senator Mekonel (81) je prestao da govori usred rečenice na konferenciji za štampu na Kapitol Hilu u sredu i nemo je stajao 23 sekundi, sve dok ga nisu udaljili od novinara. On se kasnije vratio da ih obavesti: "Dobro sam".

Taj trenutak je izazvao zabrinutost za njegove mentalne sposobnosti, posebno nakon što je hospitalizovan i lečen od potresa mozga posle pada u martu.  Republikanski senator Čak Grasli iz Ajove (89), demokratska senatorka Dajan Fajnstin iz Kalifornije (89) i senator iz Vermonta Berni Sanders (81), stariji su od Mekonela. 

Mnogi kongresmeni imaju preko 70 godina, a srednja starost Senata je 65,3 godine, i najstarija je do sada. Srednja starost stanovništva SAD je 38,8 godina.  Rojters konstatuje da je Bajdenovo poodmaklo doba pokrenulo i pitanje da li on treba da se kandiduje za drugi mandat. Predsednik se nedavno sapleo preko vreće peska na sceni, korača opreznim hodom i sklon je verbalnim lapsusima. 

On će se na izborima 2024. godine možda suočiti sa Donaldom Trampom (77) kao republikanskim kandidatom. Ankete Rojtersa pokazuju da mnogi Amerikanci misle ni jedan, ni drugi ne bi trebalo da se kandiduju zbog svojih godina. 

Na pitanje o Bajdenovim godinama, Bela kuća ukazuje na njegova dostignuća, uključujući predsedničke izbore 2020. i pomoć demokratama da izbegnu gubitke na izborima za Kongres 2022. godine, kao i iniciranje mnoštva zakona u Kongresu. Prema "Pju Riserču", Bajden ipak nije među prvih 10 najstarijih lidera na svetu, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet