Fokus

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država uvela sankcije vojnoj hunti u Nigeru

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2023

-

20:17

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država uvela sankcije vojnoj hunti u Nigeru
Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država uvela sankcije vojnoj hunti u Nigeru - Copyright Tanjug/AP/Chinedu Asadu

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država ECOWAS uvela je danas na sastanku u glavnom gradu Nigerije Abudži sankcije protiv Nigera i vojne hunte u toj zemlji koje uključuju zamrzavanje finansijskih sredstava i zabranu putovanja za pripadnike hunte i članove njihovih porodica.

Na sastanku je dat rok od nedelju dana da vođe puča u Nigeru vrate na vlast svrgnutog predsednika Muhameda Bazuma ili će se, kako je upozoreno, suočiti sa mogućom upotrebom sile. 

U završnom dokumentu sa sastanka navedeno je da se zatvaraju kopnene i vazdušne granice između zemalja ECOWAS i Nigera, kao i da se uvodi zona zabranjenih letova na svim komercijalnim letovima za i iz Nigera.

Organizacija je takođe zamrzla sredstva Nigera u centralnim bankama zemalja članica i obustavila sve komercijalne i finansijske transakcije sa Nigerom, kao i transakcije svih usluga, uključujući komunalne usluge.

Takođe je zamrznuta imovina Nigera, državnih preduzeća i paradržavnih organa u komercijalnim bankama u zemlajma članicama ECOWAS i obustavljena sva finansijska pomoć i transakcije Nigera sa svim finansijskim institucijama te organizacije.

Na sastanku je istaknuto da takođe postoji mogućnost vojne akcije protiv vojne hunte u Nigeru i najavljeno da će se hitno sastati šefovi odbrane zemalja ECOWAS-a.

ECOWAS je osudio stranu podršku puču u Nigeru.

Puč u Nigeru naišao je na široku osudu susednih zemalja i međunarodnih partnera, uključujući SAD, Ujedinjene nacije, Afričku uniju, EU i Francusku. 

Sa druge strane, šef ruske privatne vojne kompanije "Vagner"Jevgenij Prigožin pozdravio je državni udar u Nigeru kao dobru vest i ponudio usluge svojih boraca.

ECOWAC je regionalna politička i ekonomska unija petnaest zemalja u zapadnoj Africi.

Afrička unija saopštila je u petak da daje rok od 15 dana vojnoj hunti u Nigeru da vrati demokratski izabranu vlast i, u suprotnom, zapretila preduzimanjem neophodnih mera, uključujući kaznene mere protiv počinilaca.   

Istovremeno, SAD i EU zapretile su sankcijama protiv vojnog režima.

SAD su zapretile da će obustaviti ekonomsku podršku Nigeru, dok je EU najavila trenutnu neograničenu suspenziju budžetske podrške i bezbednosne pomoći.

General Mohamed Tumba, jedan od vojnika koji je u sredu svrgao sa vlasti predsednika Nigera Mohameda Bazuma, rekao je za državnu televiziju da se hunta u petak sastala sa državnim službenicima i zamolila ih da nastave da rade svoj posao nakon suspenzije ustava. 

Tumba je ukazao na nameru vojne hunte predvođene generalom Abdurahmanom Čianijem da ostane na vlasti.

Čiani, vođa hunte i komandant predsedničke garde Nigera, blizak je bivšem predsedniku Nigerije Mahamadu Isufu, koji je podneo ostavku 2021. godine posle decenije na toj funkciji. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet