Fokus

EU obustavila pomoć Nigeru nakon puča, Afrička unija dala ultimatum od 15 dana da se ponovo uspostavi izabrana vlada

Komentari

Autor: CNN

29/07/2023

-

17:30

EU obustavila pomoć Nigeru nakon puča, Afrička unija dala ultimatum od 15 dana da se ponovo uspostavi izabrana vlada
Tanjug/AP/Fatahoulaye Hassane Midou - Copyright Tanjug/AP/Fatahoulaye Hassane Midou

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je suspendovala svu bezbednosnu saradnju i više neće pružati finansijsku podršku Nigeru nakon puča u toj zapadnoafričkoj zemlji, saopšteno je iz Brisela.

Abduraman tIJANI, general koji predvodi predsedničku gardu zemlje, proglašen je novim liderom zemlje nakon što je predsednik Mohamed Bazum priveden ranije ove nedelje.

"Ovaj neprihvatljivi napad na integritet nigerskih republičkih institucija neće ostati bez posledica po partnerstvo i saradnju između Evropske unije i Nigera, u svim njegovim različitim aspektima. Predsednik Bazum je demokratski izabran, on je i ostaje jedini legitimni predsednik Nigera. On mora biti pušten bezuslovno i bez odlaganja", rekao je Žozep Borelj, evropski šef diplomatije.

Iako je veliki deo međunarodne zajednice osudio vojsku Nigera zbog svrgavanja demokratski izabranog lidera zemlje u četvrtak, čini se da je potez EU jedan od prvih konkretnih koraka kažnjavanja pučista za njihov potez. Lideri od Vašingtona do Moskve pozvali su na oslobađanje Bazuma, za sada bezuspešno, piše CNN.

Afrička unija je u subotu zahtevala da se vojno osoblje Nigera "odmah i bezuslovno vrati u svoje kasarne i povrati ustavnu vlast", ​​u roku od 15 dana. AU je upozorila da će "preduzeti neophodne mere, uključujući kaznene mere protiv počinilaca, ako se ne poštuju prava političkih zatvorenika".

Borelj i francuski predsednik Emanuel Makron rekli su da bi bili spremni da podrže regionalne organizacije, uključujući Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država, ukoliko odluče da uvedu sankcije protiv Nigera. Nejasno je u kojoj meri bi međunarodni pritisak uticao na odluku onih koji pokušavaju da preuzmu vlast.

Pomoćnik lojalan svrgnutom predsedniku rekao je za CNN da je među zaverenicima bilo sukoba. Međutim, nigerska vojska je podržala državni udar.

Niger se nalazi u srcu afričkog regiona Sahel, koji je poslednjih godina doživeo brojna previranja, uključujući u Maliju i Burkini Faso.

Ključni saveznik Sjedinjenih Država, Francuske i drugih zapadnih vlada, Niger je bio jedna od retkih demokratija u regionu prepunom islamističkih pobuna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet