Fokus

Tijani novi predsednik Nigera: Ustav suspendovan, vlada raspuštena

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2023

-

16:53

Tijani novi predsednik Nigera: Ustav suspendovan, vlada raspuštena
Tijani novi predsednik Nigera: Ustav suspendovan, vlada raspuštena - Copyright Tanjug/AP/ORTN

veličina teksta

Aa Aa

Vojni oficiri Nigera proglasili su šefa predsedničke garde Abduramana Tijanija za novog šefa države, i dodali da su suspendovali ustav i raspustili sve bivše institucije nakon što su ranije ove sedmice svrgnuli i zatvorili predsednika Mohameda Bazuma.

"Predsednik Nacionalnog saveta za zaštitu otadžbine (CNSP) je šef države. On predstavlja državu Niger u međunarodnim odnosima", rekao je jedan oficir tokom obraćanja na državnoj televiziji, i dodao da je ustav suspendovan, vlada raspuštena, i da će CNSP vršiti svu zakonodavnu i izvršnu vlast, prenosi Rojters.

Predsednička garda je ranije ove nedelje zatvorila Bazuma u predsedničkoj palati, a zatim objavila da je on zbačen zbog lošeg vođenja države i pogoršanja opšte bezbednosti.

Afričke zemlje i zemlje Zapada kritikovale su događaje u Nigeru, i insistirale da se uspostavi i sačuva ustavni poredak u zemlji. Niger se graniči sa tri zemlje u kojima je u poslednje dve nedelje takođe došlo do državnog udara - Malijem, Burkinom Fasom i Čadom.

Rojters navodi da je, pre nego što je došlo do pobune, Niger smatran za najstabilnijim i najčvršim saveznikom Zapada u regionu Afrike koji ima veliki problem sa islamističkim teroristima.

"Vojnici izvršili puč kako bi sačuvali nacionalnu bezbednost"

Šef predsedničke garde koja je ranije ove sedmice svrgnula predsednika Nigera, general Abduraman Tijani, izjavio je da su se vojnici odlučili na takav potez kako bi sačuvali nacionalnu bezbednost.

On je takođe kritikovao nedostatak ''istinske saradnje'' sa vojnim vladama u Maliju i Burkini Faso u borbi protiv pobunjenika, prenosi Rojters.

''Surova nesigurnost u Nigeru, koju doživljavaju naše odbrambene snage i stanovništvo, sa svojim brojem smrtnih slučajeva, raseljavanjem, poniženjima i frustracijama, svakodnevno nas podseća na oštru realnost. Kakav smisao leži u bezbednosnom pristupu protiv terorizma koji isključuje bilo kakvu istinsku saradnju sa Burkinom Faso i Malijem, iako delimo zonu Liptako-Gourma, gde je koncentrisana većina aktivnosti terorističkih grupa protiv kojih se borimo'', rekao je Tijani.

Tanjug/AP/Fatahoulaye Hassane Midou

 

Predsednička garda je ranije ove sedmice zatvorila predsednika Nigera Mohameda bazuma u predsedničkoj palati, nakon čega su njeni pripadnici putem televizije saopštili da su zbacili vladu.

Bezbednost u Nigeru veliki je problem i nakon što je Bazum 2021. izabran za predsednika, usled stalnih napada džihadista iz susednog Malija, koji su od 2012 ubili na hiljade i doveli do raseljavanja preko šeset miliona ljudi.

Niger je ključni saveznik zapadnih zemalja u borbi protiv islamističkih pobuna u zapadnoj Africi i tamo se nalazi veliki broj stranih trupa, uključujući one Francuske i SAD.

Francuska spremna da podrži sankcije Nigeru zbog državnog udara

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da "podrži sankcije protiv počinilaca opasnog puča u Nigeru", nakon što je njegov ministar spoljnih poslova rekao da preuzimanje vlasti nije definitivno.

Francuska je u Nigeru oformila glavno bazno mesto za dugogodišnje operacije protiv pobunjenih islamističkih militanata u regionu Sahela, preneo je Rojters.Francuska ima oko 1.500 vojnika u zemlji, koji podržavaju lokalnu vojsku, nakon što su se mnogi povukli iz susednog Malija i Burkine Faso zbog tamošnjih državnih udara.

Ako uspe puč u Nijameju, koji se dogodio u sredu, francuske trupe možda bi bile prinuđene da se povuku i odatle, kažu diplomate i analitičari.Puč je već sutradan naišao na široku osudu, a francuski predsednik rekao je da će podržati zapadnoafrički regionalni blok ECOVAS ako odluči da uvede sankcije.

"Ovaj državni udar je potpuno nelegitiman, izuzetno opasan za za Niger, Nigerijce i ceo region", rekao je Makron novinarima u Papui Novoj Gvineji.

Francuski zvaničnici istakli su da još uvek nije jasno ko je trenutno glavni u Nigeru, uprkos tome što se vojni lider u četvrtak pojavio kao vođa zaverenika.

"Kada govorim o pokušaju državnog udara, to je zato što ne smatramo da su stvari definitivne", navela je ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona.

Makron je rekao da je razgovarao sa predsednikom Nigera Mohamedom Bazumom, koji se nalazi u svojoj palati, i pozvao da bude vraćen na funkciji. Francuska ima dodatnih 1.000 vojnika stacioniranih u Čadu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet