Fokus

Komanda vojske Nigera podržala puč pripadnika predsedničke garde: Aktivnosti partija obustavljene do daljeg

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

15:16

Komanda vojske Nigera podržala puč pripadnika predsedničke garde: Aktivnosti partija obustavljene do daljeg
Komanda vojske Nigera podržala puč pripadnika predsedničke garde: Aktivnosti partija obustavljene do daljeg - Copyright Tanjug AP/ORTN via AP

veličina teksta

Aa Aa

U Nigeru su sve aktivnosti političkih partija obustavljene do daljeg, saopštio je danas na državnoj televiziji vojni pukovnik Amadu Abdramane. Komanda vojske Nigera je prethodno saopštila da podržava puč, koji su prethodnog dana izveli pripadnici predsedničke garde, i navela da je njen prioritet izbegavanje destabilizacije zemlje.

Vojska je morala da "očuva fizički integritet" predsednika i njegove porodice i da izbegne "smrtonosnu konfrontaciju koja bi mogla da izazove krvoproliće i utiče na bezbednost stanovništva", navodi se u saopštenju vojske, preneo je Rojters.

Predsednik Nigera Mohamed Bazum i šef diplomatije Hadumi Masudu ranije su pozvali demokratske snage u zemlji da se odupru preuzimanju vlasti.

Predstavnici vojske Nigera saopštili su sinoć da je predsednik zemlje smenjen sa vlasti i da su granice zemlje zatvorene.

U saopštenju koje je emitovala državna nacionalna televizija, oni su dali garancije ličnog imuniteta zvaničnicima vlade svrgnutog predsednika. 

Vojni pobunjenici najavili su nacionalni policijski čas od 19 časova uveče do pet ujutru, a obustavljen je rad svih javnih institucija u zemlji.

Reč je o sedmom državnom udaru u državama zapadne i centralne Afrike od 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet