Fokus

Gutereš osudio promenu vlasti u Nigeru: Prekinuti svako delovanje koje narušava demokratske principe

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

08:10

Gutereš osudio promenu vlasti u Nigeru: Prekinuti svako delovanje koje narušava demokratske principe
Gutereš osudio promenu vlasti u Nigeru: Prekinuti svako delovanje koje narušava demokratske principe - Copyright Tanjug/AP/Khalil Senosi

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretat UN Antonio Gutereš oštro osuđuje neustavnu promenu vlasti u Nigeru, saopštio je njegov portparol, nakon što je vojska objavila da je svrgnula s vlasti predsednika Mohameda Bazuma.

Portparol Stefan Dujarik naveo je da je Gutereš duboko zabrinut zbog toga što članovi predsedničke garde drže u Bazuma u zatočeništvu.

"Generalni sekretat UN poziva na trenutni prekid svakog delovanja koje narušava demokratske principe u Nigeru", kazao je on.

U kratkoj izjavi koju je objavio njegov portparol, Gutereš je rekao da pažljivo prati razvoj situacije u Nigeru. UN su saopštile da će uvek biti uz vladu i narod Nigera.

Vojnici predsedničke garde su na nacionalnoj televiziji u sredu uveče objavili da su svrgli predsednika Bazuma. Nazivajući sebe Nacionalnim savetom za zaštitu otadžbine (CLSP), oni su pročitali izjavu o puču u snimku koji su snimili i emitovali na državnoj televiziji ORTN.

Susedne zemlje Mali i Burkina Faso doživele su vojne udare u poslednjih nekoliko godina, u svetlu rastućih džihadističkih pobuna koje su destabilizovale ceo region. U samom Nigeru deluju dve militantne grupe povezane sa Al Kaidom i ID, jedna koja je prešla granicu sa Malijem pre osam godina, a druga iz baze na severoistoku Nigerije.

Od kada je Niger stekao nezavisnost od Francuske 1960. godine bila su četiri puča, a poslednji se dogodio 2010.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet