Fokus

Gutereš pozvao međunarodnu zajednicu da i dalje pruža pomoć Haitiju

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

18:05

Gutereš pozvao međunarodnu zajednicu da i dalje pruža pomoć Haitiju
Gutereš pozvao međunarodnu zajednicu da i dalje pruža pomoć Haitiju - Copyright Tanjug/AP/Khalil Senosi

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je tokom posete Haitiju da je došao kako bi izrazio punu solidarnost sa Haićanima i pozvao međunarodnu zajednicu da i dalje pruža podršku toj zemlji, uključujući i međunarodne snage za pomoć nacionalnoj policiji Haitija.

"Ovo nije vreme da se zaboravi Haiti", napisao je Gutereš na Tviteru. 

Guterešova poseta dolazi gotovo devet meseci nakon što je podržao zahtev za pomoć koji je uputila vlada Haitija međunarodnoj zajednici i predložio da se pošalju "snage za brzu akciju" da podrže haićanske snage bezbednosti, preneo je Rojters. Takve snage još nisu raspoređene.

Naoružane bande na Haitiju su u velikoj meri zauzele prestonicu Port-o-Prens. 

Gutereš je u aprilu rekao pred Savetom bezbednosti UN da je situacija u Port-o-Prensu uporediva sa oružanim sukobom, navodeći da se Haićani suočavaju sa jednom od najvećih kriza ljudskih prava tokom poslednjih decenija. 

Naoružane bande su u septembru prošle godine pogoršale humanitarnu situaciju blokiranjem terminala za gorivo tokom šest sedmica, što je dovelo do blokade ekonomskih i drugih aktivnosti. 

Savet bezbednosti UN u oktobru je uveo sankcije najmoćnijem gangsteru na Haitiju koji je optužen da je predvodio blokadu terminala za gorivo u znak protesta zbog smanjenja vladinih subvencija za gorivo. 

SAD i Kanada su takođe uvele sankcije haićanskim političkim ličnostima i poslovnim ljudima.

UN su saopštile da je za 5,2 miliona, odnosno gotovo polovinu stanovništva Haitija, potrebna humanitarna pomoć u ovoj godini.

UN su apelovale na isporuku 720 miliona dolara pomoći Haitiju ove godine, ali je do sada prikupljeno svega 23 odsto te svote, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet