Fokus

Članice UN usvojile prvi sporazum o zaštiti morskog života na otvorenom moru

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

23:19

Članice UN usvojile prvi sporazum o zaštiti morskog života na otvorenom moru
Članice UN usvojile prvi sporazum o zaštiti morskog života na otvorenom moru - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Članice Ujedinjenih nacija danas su usvojile prvi sporazum o zaštiti morskog života na otvorenom moru, što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio kao "istorijski sporazum" koji okeanu daje "šansu za borbu".

On je naveo da klimatske promene remete vremenske obrasce i okeanske struje, kao i da dovode do podizanja temperature mora.

"Menjaju morske ekosisteme i vrste koje tamo žive, a morski biodiverzitet je na udaru prekomernog ribolova, eksploatacije i zakiseljavanja okeana", rekao je Gutereš, prenosi Asošiejted pres.

Generalni sekretar UN je poručio da je sporazum od vitalnog značaja za rešavanje ovih pretnji i pozvao sve zemlje da ga potpišu i ratifikuju, što je pre moguće.

"Ovo je ključno za rešavanje pretnji sa kojim se suočava okean", rekao je Gutereš.

Okeani proizvode većinu kiseonika koji udišemo i apsorbuju ugljen-dioksid, što ih čini sve važnijim u smanjenju emisije ugljenika koje podstiče globalno zagrevanje, međutim, trenutno je zaštićeno samo jedan odsto ogromnih okeanskih područja, prenosi AP.

Novi sporazum biće otvoren za potpisivanje 20. septembra, tokom godišnjeg sastanka svetskih lidera u Generalnoj skupštini, a stupiće na snagu kada ga bude ratifikovalo 60 zemalja.

Sporazumom će biti stvorenonovo telo za upravljanje očuvanjem okeanskog života i uspostavljanje zaštićenih morskih područja na otvorenom moru. Pored toga, biće uspostavljena osnovna pravila za sprovođenje procene uticaja na životnu sredinu za komercijalne aktivnosti u okeanima.

Komentari (0)

Svet