Fokus

Ubijen Palestinac koji je ranio pet Izraelaca na Zapadnoj obali

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

18:27

Ubijen Palestinac koji je ranio pet Izraelaca na Zapadnoj obali
Ubijen Palestinac koji je ranio pet Izraelaca na Zapadnoj obali - Copyright Tanjug/AP/Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Jedan Palestinac je ubijen nakon što je otvorio vatru i ranio pet Izraelaca u tržnom centru u naselju Male Adumim, na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su danas palestinski zdravstveni zvaničnici. 

Izraelska služba za hitne slučajeve saopštila je da je jedan od pet Izraelaca u teškom stanju. 

„Ušli smo u restoran gde smo videli žrtvu kako leži potpuno svesna sa prostrelnim ranama u gornjem delu tela“, rekao je izraelski bolničar Oren Bril i dodao da je povređeni prebačen u bolnicu u teškom stanju, prenosi Rojters. 

Militantna organizacija Hamas, koja upravlja Gazom, saopštila je da je napad bio odgovor na posetu izraelskih zvaničnika Hramovnoj gori u Jerusalimu prošle nedelje.

Islamske militantne grupe Hamas i Palestinski Islamski džihad pohvalile su napad kao herojski, ali nisu preuzele odgovornost.

U audio snimku koji je navodno snimio napadač i koji je podeljen na društvenim mrežama, on se zaklinje da će „umreti za Alaha“ i traži da za njegov napad „ne preuzme odgovornost nijedna politička frakcija“, prenosi Asošiejted pres.

„Ova operacija je prirodan odgovor na juriš na svetu džamiju Al-Aksa“, rekao je portparol Islamskog džihada Tarik Salami, misleći na posetu osetljivom svetom mestu Jerusalema tvrdolinijaškog izraelskog ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben-Gvira i hiljada ostalih religioznih Jevreja prošle nedelje. 

Pravni status verskog mesta, poznatog u judaizmu kao Brdo hrama i u islamu kao kompleks džamije Al-Aksa, dugo vremena je tačka žarišta u izraelsko-palestinskim odnosima. 

Nasilje na Zapadnoj obali, na teritoriji gde Palestinci nastoje da uspostave državu, pogoršalo se poslednjih 15 meseci usled pojačanih izraelskih racija, palestinska uličnih napada i napada jevrejskih doseljenika na palestinska sela.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet