Fokus

Palestinske frakcije u Egiptu razgovaraju o pomirenju: Pokušaj postizanja nacionalnog jedinstva

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2023

-

14:27

Palestinske frakcije u Egiptu razgovaraju o pomirenju: Pokušaj postizanja nacionalnog jedinstva
Palestinske frakcije u Egiptu razgovaraju o pomirenju: Pokušaj postizanja nacionalnog jedinstva - Copyright Tanjug AP/Majdi Mohammed, File

veličina teksta

Aa Aa

Palestinske frakcije sastale su se danas u Egiptu da bi razgovarale o naporima za pomirenje, usred porasta nasilja između Izraela i palestinskih militanata na okupiranoj Zapadnoj obali.       

Sastankom u Egiptu predsedava palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je i inicirao održavanje skupa, prenosi AP.  

Sastanku prisustvuju i drugi palestinski lideri, uključujući i Ismaila Hanija, lidera Hamasa, grupe koja vlada pojasom Gaze. 

Grupe Fatah i ​​Hamas su rivali otkako je Hamas nasilno razbio snage lojalne Abasu u Gazi 2007. godine, zauzevši enklavu.

S obzirom na to da su ponovljeni pokušaji pomirenja propali, očekivanja od jednodnevnog sastanka su mala, ocenjuje AP.

Zijad al-Nakala, vođa grupe Palestinski Islamski džihad izjavioo je da je ta grupa bojkotovala skup u znak protesta zbog pritvaranja njenih članova od strane palestinskih vlasti.

Egipat je godinama delovao kao posrednik u pokušaju da se okonča sukob između palestinskih frakcija. 

Prema zvaničnoj palestinskoj novinskoj agenciji Vafa, na skupu u egipatskom gradu El-Alamejnu na Sredozemnom moru razgovaraće se o "načinima za obnavljanje nacionalnog jedinstva i okončanje podele".

Sastanak se održava usred sve većeg nasilja na Zapadnoj obali, gde se nalaze palestinski predsednik Mahmud Abas i njegova grupa Fatah i ​​imaju ograničenu samoupravu. 

Izrael izvodi gotovo svakodnevne racije u palestinskim područjima na Zapadnoj obali u, kako navodi, pokušaju da suzbije militante.

Ti napadi su doveli do nekih od najvećih sukoba na Zapadnoj obali u gotovo dve decenije, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet