Fokus

Smrtna kazna za napadača iz sinagoge u Pitsburgu - prva u Bajdenovom mandatu

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

21:07

Smrtna kazna za napadača iz sinagoge u Pitsburgu - prva u Bajdenovom mandatu
Smrtna kazna za napadača iz sinagoge u Pitsburgu - prva u Bajdenovom mandatu - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt Rourke, File

veličina teksta

Aa Aa

Federalna porota odlučila je danas da Robert Bauers koji je 2018. upao u sinagogu u srcu jevrejske zajednice u Pitsburgu i ubio 11 vernika, bude osuđen na smrt zbog najsmrtonosnijeg antisemitskog napada u istoriji SAD.

Tanjug/Pennsylvania Department of Transportation via AP, File

 

Presudu Bauersu donela je ista porota koja ga je osudila po 63 tačke optužnice, a sudija će kasnije formalno izreći kaznu, preneo je Rojters.

Kako se navodi, Bauers je širio mržnju na internetu prema Jevrejima i zastupao ideju o nadmoći bele rase pre nego što je metodično planirao i izveo masakr 2018. u sinagogi "Drvo života", gde su se članovi tri kongregacije okupili na bogosluženju.

Ovaj vozač kamiona tada je takođe ranio dvoje vernika i pet policajaca koji su reagovali tom prilikom.

Tanjug AP/Rebecca Droke

 

Presuda je doneta nakon dugotrajnog suđenja u kojem su porotnici čuli zastrašujuće detalje poput toga kako je Bauers prelazio preko okrvavljenih tela svojih žrtava tražeći da upuca još ljudi, a predao se tek kada mu je ponestalo municije.

U fazi izricanja kazne, preživeli su svedočili o sopstvenom trajnom fizičkom i emocionalnom bolu.

Kroz ceo taj proces, Bauers je pokazao malo reakcija na postupak koji će odlučiti o njegovoj sudbini, uglavnom gledajući papire ili ekrane za stolom odbrane, a čak je jednom psihijatru rekao da misli da suđenje pomaže u širenju njegove antisemitske poruke, navodi Rojters.

Ovo bi bila prva smrtna kazna na saveznom nivou izrečena tokom mandata predsednika Džozefa Bajdena, čija je kampanja 2020. uključivala obećanje o okončanju smrtne kazne, navodi Rojters.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet