Fokus

Treće pogubljenje za dve nedelje u Singapuru zbog trgovine drogom

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2023

-

12:05

Treće pogubljenje za dve nedelje u Singapuru zbog trgovine drogom
Treće pogubljenje za dve nedelje u Singapuru zbog trgovine drogom - Copyright Tanjug AP/Vincent Thian

veličina teksta

Aa Aa

U Singapuru je danas obešen treći osuđenik za dve nedelje zbog trgovine drogom.

Centralni biro za narkotike saopštio je da je Mohamed Šaleh Abdul Latif, 39-godišnji Singapurac, pogubljen u singapurskom zatvoru Čangi. 

On je osuđen na smrt zbog isporuke 54 grama heroina, "dovoljno da utoli zavisnost oko 640 korisnika nedeljno", navodi se u saopštenju koje prenosi Asošijeted pres.

Šaleh je radio kao vozač dostavnog vozila pre hapšenja 2016. Osuđen je 2019, a njegova žalba je prošle godine odbačena.

Na suđenju je tvrdio da je verovao da isporučuje krijumčarene cigarete za prijatelja kome duguje novac i da nije proverio sadržaj torbe jer je verovao prijatelju. 

Sudija Višeg suda presudio je da njihove veze nisu bile dovoljno bliske da opravdaju poverenje koje je tvrdio da ima.

Iako je sud utvrdio da je on bio samo kurir, izrečena mu je obavezna smrtna kazna jer tužioci nisu izdali potvrdu da je sarađivao sa njima, dodaje se u saopštenju.

Singapurski zakoni nalažu smrtnu kaznu za svakoga ko je osuđen za trgovinu više od 500 grama kanabisa i 15 grama heroina.

Šaleh je bio peta osoba koja je pogubljena ove godine, a 16. pogubljena zbog krivičnog dela vezanog za drogu otkako je Singapur nastavio egzekucije vešanjem u martu 2022, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije KOVID-19.

Još dvoje građana pogubljeno je prošle nedelje, Saridevi Djamani, 45, koja je u petak bila prva žena obešena u poslednjih 19 godina, zbog trgovine oko 31 grama heroina i Mohamed Aziz Husain (56), zbog trgovine oko 50 grama heroina.

Grupe za ljudska prava, međunarodni aktivisti i Ujedinjene nacije pozvale su Singapur da zaustavi pogubljenja za krivična dela povezana sa narkoticima, napominjući da je to neefikasno kao sredstvo odvraćanja.

Vlasti Singapura insistiraju na tome da je smrtna kazna važna za zaustavljanje potražnje i ponude droge.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet