Fokus

Donald Tramp traži drugog sudiju i izmeštanje njegovog slučaja iz Vašingtona

Komentari

Autor: FoNet

06/08/2023

-

22:00

Donald Tramp traži drugog sudiju i izmeštanje njegovog slučaja iz Vašingtona
Donald Tramp traži drugog sudiju i izmeštanje njegovog slučaja iz Vašingtona - Copyright Tanjug AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će zatražiti od sudije Tanje Čutkan, koja vodi proces protiv njega za pokušaj izborne prevare, da se povuče i ocenio da "nema šanse da dobije pravično suđenje" ako ona to ne uradi.

Njegov poziv usledio je nakon što je tužilaštvo zatražilo sudski nalog kojim bi se ograničilo ono što on može javno da govori o tom slučaju, prenosi BBC. Sudiju Čutkan imenovao je bivši američki predsednik Barak Obama.

Tramp je danas na svojoj platformi "Truth Social" to opisao kao "ruganje slobodi govora i fer izbora“ i naveo da će njegov pravni tim odmah tražiti izuzeće sudije.

Sudija Čutkan je ranije presudila protiv Trampovih pokušaja da zaštiti dokaze od Komiteta Predstavničkog doma Kongresa koji ispituje događaje od 6. januara, nakon čega se suočila sa čestim napadima Trampovih saradnika, a Tramp je nju i Ministarstvo pravde opisao kao „veoma pristrasne i veoma korumpirane“.

Čutkan je imenovana 2014. godine i jedini je savezni sudija u Vašingtonu koji je izrekao kazne protiv optuženih u slučajevima vezanim za nerede u Kapitolu 6. januara koje su duže od onoga što je tražilo Ministarstvo pravde.

Izuzeće sudije nije jedino što je Tramp rekao da će tražiti, jer želi i da se njegov slučaj izmesti iz Vašingtona, jer tvrdi da je "nemoguće da dobije pravično suđenje u Vašingtonu”, koji opisuje kao „antitrampovski grad”.

Trampov advokat Džon Lauro rekao je danas da je Tramp napadnut i optužen zbog toga što je iskoristio pravo na slobodu govora koje mu garantuje Prvi amandman na Ustav. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet