Fokus

"Nije se činilo da predstavlja pretnju": Ko je Amerikanac koji je ubijen zbog pretnji Bajdenu

Komentari

Autor: AP, CNN, Skaj Njuz

10/08/2023

-

21:00

"Nije se činilo da predstavlja pretnju": Ko je Amerikanac koji je ubijen zbog pretnji Bajdenu
"Nije se činilo da predstavlja pretnju": Ko je Amerikanac koji je ubijen zbog pretnji Bajdenu - Copyright Tanjug AP/Chris Samuels/The Salt Lake Tribune via AP

veličina teksta

Aa Aa

Naoružanog muškarca iz Jute, optuženog za upućivanje nasilnih pretnji američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, ubili su juče agenti FBI samo nekoliko sati pre nego što je predsednik sleteo u ovu državu. 

Specijalni agenti pokušavali su da uhapse Krega Deleua Robertsona u Provu, južno od Solt Lejk Sitija, kada je došlo do pucnjave u 06.15 ujutro, navodi se u saopštenju FBI.

Robertson je u ponedeljak objavio na internetu kako je čuo da Bajden dolazi u Jutu i da planira da počne da "čisti prašinu sa snajperske puške M24". Ova objava, usledila je nakon meseci eksplicitnih pretnji na internetu, prema sudskim dokumentima.

Kako piše Skaj njuz, osumnjičeni je navodno pretio i drugim američkim zvaničnicima, među kojima su i potpredsednica Kamala Haris i okružni tužilac Menhetna Alvin Breg koji je optužio bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za falsifikovanje poslovnih zapisa u vezi sa plaćanjem porno zvezdi Stormi Danijels iz 2016. godine, ali i FBI agentima. 

"Pravo je vreme za jedan ili dva atentata. Prvo Džo, pa Kamala!", napisao je Robertson u Fejsbuk objavi u septembru 2022. godine.

On je sebe nazivao "MAGA Tramperom", što je referenca na Trampov slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom". 

Iako je upućivao smele pretnje mesecima, komšije ubijenog muškarca opisuju kao starijeg, slabašnog čoveka, koga nisu smatrali opasnim. Ko je zaista Kreg Deleu Robertson?  

"Nije se činilo da predstavlja pretnju"

Sudski dokumenti pokazuju da je FBI opisao Robertsona kao belca "starosti otprilike između 70 i 75 godina" koji je nadgledan i koji je "nosio tamno odelo, belu košulju, crvenu kravatu i raznobojni (možda kamuflažni) šešir sa natpisom TRAMP na prednjoj strani".

Na Robertsonovom onlajn profilu navedeno je da ima 74 godine, a njegove komšije smatraju da se, i pored toga što je redovno nosio oružje, nije činilo da predstavlja pretnju i dodaju da je hodao uz pomoć ručno izrezbarenog štapa.

"Nema šanse da bi se vozio odavde do Solt Lejk Sitija, namestio pušku i pucao u predsednika - 100 posto nema šanse", rekao je za AP njegov komšija Endrju Maunder ispred crkve preko puta Robertsonove ulice. 

Kako piše CNN, ovaj slučaj odigrao se usred pojačnog neraspoloženja prema nacionalnim i lokalnim liderima uoči izbora 2024. godine i onoga što je direktor FBI Kristofer Rej nazvao "neviđenim" nivoom pretnji koje se upućuju i FBI agentima. Takođe, Rej je upozorio na opasnosti Robertsonove retorike, koja može prerasti u akcije. 

Tanjug AP/Eric Risberg

 

Trevis Li Klark, koji Robertsona poznavao godinama, opisao ga je kao majstora stolara i "establiranu ikonu" njihove zajednice i dodao da je bio "slabog zdravlja".

Takođe, za AP je rekao kako je bio iznenađen time što su ga vlasti smatrale ozbiljnom pretnjom.

"Bio je bumer, veoma političan i ponekad je zbijao neobične šale, međutim nije bilo ničega što bi ukazivalo na to da je pretnja", rekao je Klark, koji je dodao da Robertsonove objave na Fejsbuku nije video sve do njegove smrti. 

Klark tvrdi da je Robertson imao kolekciju oružja, otprilike 20 komada, ali smatra da to nije neobično za oblast u kojoj je živeo.

"Verovao je u svoje pravo da nosi oružje i kaže šta oseća"

Pol Siring, biznismen koji je živeo u Provu pre nego što se preselio u obližnji Orem, rekao je da je godinama pratio Robertsona na društvenim mrežama i čak ga je upozoravao u trenucima kada je verovao da prelazi određene granice.

"Verovao je u svoje pravo da nosi oružje i u pravo da kaže šta oseća. Znao je da Gospod ne bi odobrio ubijanje nedužnih ljudi. Stvari su izmakle kontroli zato što je bio stvarno frustriran", rekao je Sering. 

Prema sudskim dokumentima, dva agenta FBI došla su u Robertsonovu kuću nakon prvobitnog upozorenja koja su dobili o njemu zbog objava na Trampovoj društvenoj mreži Truth Social.

"Idem u Njujork da ispunim svoj san o iskorenjivanju još jednog ili dva politička tužioca", napisao je Robertson. 

Prema izjavi pod zakletvom, rekao je da je njegova pretnja bila samo "san" i zahtevao da se vrate sa nalogom. Nakon ovoga, u postu na Fejsbuku koji je nekoliko dana kasnije citiran u izjavi pod zakletvom, napisao je: "Mojim prijateljima u Federalnom birou za idiote: Znam da ovo čitate i da nemate pojma koliko su vaši agenti bili blizu nasilnog iskorenjivanja". 

Tanjug AP/Eric Risberg

 

Rita Katz, suosnivačica SITE-a koji prati onlajn ekstremizam, rekla je da objave na društvenim mrežama koje se pripisuju Robertsonu predstavljaju izazove za službenike za sprovođenje zakona koji moraju da odlučiti kada govor ili objave dolaze na nivo stvarne pretnje. 

"S obzirom na to da imamo slobodu govora, može biti veoma teško reći šta je dozvoljeno, a šta ne", rekla je Katz.

Državni sudski zapisi pokazuju da se Robertson, koji je i ranije bio optuživan, 1998. godine nije izjasnio o optužbi za neredovno ponašanje (remećenje mira), ali o ostalim optužnicama još uvek nisu dostupni. 

Inače, Robertson je obrađivao drvo po narudžbi, ali nije obnovio svoju licencu nakon što je istekla prošle godine, prema državnim podacima.

Robertson je na društvenoj mreži LinkedIn-u naveo da je radio 45 godina kao inspektor za čelične konstrukcije i zavarivanje pre nego što je otišao u penziju i započeo svoj posao, rekavši da se specijalizovao za "prilagođene dizajne".

Komentari (0)

Svet