Fokus

Novozelandske bezbednosne službe ''svesne aktivnosti Pekinga''

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2023

-

23:38

Novozelandske bezbednosne službe ''svesne aktivnosti Pekinga''
Novozelandske bezbednosne službe ''svesne aktivnosti Pekinga'' - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi Zeland svestan je obaveštajnih aktivnosti povezanih sa Kinom unutar i protiv te ostrvske zemlje, saopšteno je danas u izveštaju Novozelandske bezbednosno-obaveštajne službe (NZSIS).

Izveštaj pod nazivom ''Okruženje bezbednosne pretnje Novog Zelanda 2023.'' prvi put se objavljuje kao deo nastojanja vlade da bolje informiše svoje građane o rizicima sa kojima se zemlja suočava, a dolazi dva meseca pre opštih izbora na kojima će tema spoljne politike biti uprvom planu, prenosi Rojters.

U izveštaju se dodaje da je, šire gledano, međunarodno bezbednosno okruženje u kojem deluje Novi Zeland sada izazovnije i manje predvidljivo nego poslednjih decenija.

''Naše veze sa drugim pacifičkim zemljama i naši zajednički interesi u stabilnom, mirnom i prosperitetnom matičnom regionu će privući pažnju stranih obaveštajnih službi'', navodi se u izveštaju.

Novi Zeland, zemlja članica obaveštajno-bezbednosnog saveza ''Petoro očiju'' koji uključuje Australiju, Britaniju, Kanadu i SAD, istorijski je zauzeo pomirljiviji pristup prema Kini, svom najvećem trgovinskom partneru, ali je poslednjih meseci češće javno izražavao zabrinutost zbog poteza Pekinga.

U izveštaju takođe je istaknuta i aktivnost ''stranog mešanja'' iz Irana i Rusije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet