Fokus

Izraelci ne žele saudijskog ambasadora u Jordanu kao izaslanika za Palestince u Jerusalimu

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2023

-

22:43

Izraelci ne žele saudijskog ambasadora u Jordanu kao izaslanika za Palestince u Jerusalimu
Izraelci ne žele saudijskog ambasadora u Jordanu kao izaslanika za Palestince u Jerusalimu - Copyright AP Photo/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je odbacio danas bilo kakvu eventualnu misiju u Jerusalimu prvog diplomatskog izaslanika Saudijske Arabije za Palestince Najefa Al-Sudairija.

Saudijski ambasador u Jordanu Najef Al-Sudairi proširio je u subotu svoje akreditive da bi obavljao i funkciju nerezidentnog izaslanika za Palestince. Saudijska ambasada u Jordanu objavila je na društvenim mrežama da će Al-Sudairi od sada obavljati i dužnost generalnog konzula u Jerusalimu.

Taj potez usledio je nakon što su SAD saopštile da je bilo napretka u nastojanjima Vašingtona da posreduje u uspostavljanju formalnih odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, dok je ranije to bilo isključeno dok se ne reše ciljevi palestinske državnosti, preneo je Rojters.

Izraelske vlasti zabranjuju palestinsku diplomatiju u Jerusalimu. 

Al-Sudairi je predao svoje akreditive palestinskoj misiji u Amanu, što ukazuje da će jordanska prestonica ostati njegova baza. 

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da bi Al-Sudairi mogao da se sastane sa predstavnicima palestinskih vlasti, ali da Izrael neće dozvoliti da on funkciju obavlja u Jerusalimu. 

Koen je, za radio stanicu 103 FM u Tel Avivu, postavio pitanje da li ovim potezom Saudijci žele da prenesu poruku Palestincima da ih nisu zaboravili.

Palestinci žele državu na teritorijama koje je zauzeo Izrael u ratu 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Pregovori o tome sa Izraelom pod pokroviteljstvom SAD zaustavljeni su pre više od jedne decenije. 

  
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet