Fokus

Potpredsednik Tajvana poručio da se ostrvo ne plaši ''autoritarnih pretnji''

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2023

-

07:37

Potpredsednik Tajvana poručio da se ostrvo ne plaši ''autoritarnih pretnji''
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tajvan se neće uplašiti niti povući pred autoritarnim pretnjama, poručio je potpredsednik Tajvana i kandidat na predstojećim predsedničkim izborima Vilijam Lai.

''Bez obzira na to koliko je autoritarnost pretnja po Tajvan, apsolutno se nećemo biti uplašeni ili zastrašeni. Ostaćemo privrženi vrednostima demokratije i slobode'', rekao je Lai, koji se trenutno nalazi u SAD, gde je na proputovanju ka Paragvaju, gde bi trebalo da prisustvuje inauguraciji novog predsednika, prenosi Rojters.

''Ako je Tajvan bezbedan, i svet je bezbedan, a ako je Tajvanski moreuz u miru, i ceo svet je onda u miru'', rekao je Lai.

Rojters navodi da Lai predstavlja poseban "trn u oku" za  Peking, pošto je sebe ranije opisivao kao ''nekoga ko se u praksi bori za nezavisnost Tajvana'' od Kine, što za vlasti u Pekingu predstavlja crvenu liniju.

Kina smatra Tajvan svojim najvažnijim diplomatskim pitanjem, navodi agencija, i dodaje da je ono stalni izvor nesuglasica između Kine i SAD, koja je najvažniji međunarodni ''saveznik'' Tajvana i glavni snabdevač oružjem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet