Fokus

Kina optužuje SAD da pretvaraju Tajvan u "skladište municije": "To nas neće poljuljati"

Komentari

Autor: Fonet

30/07/2023

-

23:17

Kina optužuje SAD da pretvaraju Tajvan u "skladište municije": "To nas neće poljuljati"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Bela kuća u petak najavila paket vojne pomoći Tajpeju od 345 miliona dolara, Kina je danas optužila Sjedinjene Države da Tajvan pretvaraju u "skladište municije“ i poručila da je to neće primorati da odustane od ujedinjenja domovine.

"Bez obzira koliko novca poreskih obveznika potroše tajvanske separatističke vlasti i bez obzira koliko američkog oružja dobiju, to neće poljuljati našu odlučnost da rešimo tajvanski problem, niti će uzdrmati našu čvrstu volju da ponovo ujedinimo našu domovinu“, saopšteno je iz kineske Kancelarije za Tajvan, prenosi Politiko.

Njihove akcije pretvaraju Tajvan u bure baruta, što povećava opasnost od rata u Tajvanskom moreuzu, dodaje se u saopštenju.

Vlada Tajvana, predvođena Demokratskom progresivnom strankom, intenzivirala je kupovinu oružja od SAD kao deo strategije odvraćanja od kineske invazije.

Za razliku od prethodnih kupovina oružja, paket koji je najavljen u petak deo je američke pomoći Tajvanu, koja se odmah šalje iz američkih vojnih zaliha, na osnovu predsedničkog ovlašćenja koje je prošle godine odobrio Kongres.

Tajvan je u Americi kupio oružje u vrednosti od 19 milijardi dolara, ali veliki deo tek treba da bude proizveden i isporučen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet