Fokus

Ministarstvo odbrane u Tajpeju: Kina poslala desetine ratnih aviona i više brodova prema Tajvanu

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2023

-

10:31

Ministarstvo odbrane u Tajpeju: Kina poslala desetine ratnih aviona i više brodova prema Tajvanu
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Kina je poslala ka Tajvanu desetine ratnih aviona, uključujući lovce i bombardere, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Tajvan je najavio za sledeću nedelju godišnju vojnu vežbu tokom koje će trupe proveravati borbenu gotovost za sprečavanje invazije, a sprovodiće se i redovne vežbe civilne zaštite sa ciljem pripreme za prirodne katastrofe i evakuaciju u slučaju vazdušnog napada, prenosi AP.

Kineska narodnooslobodilačka vojska poslala je 37 aviona i sedam mornaričkih brodova oko Tajvana između petka i subote oko 6 sati ujutro, navodi se u saopštenju ministarstva u Tajpeju.

Među letelicima su lovci J-10 i J-16 i bombarderi H-6, a 22 identifikovana ratna aviona prešla su razdelnu liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu granicu koja se smatrala tampon zonom između ostrva i kopna, ili su ušla u identifikacionu zonu PVO Tajvana u blizini njenog južnog dela, navodi se u saopštenju.

Ratni avioni kineske Narodnooslobodilačke armije u poslednje vreme redovno ulaze u zonu identifikacije protivvazdušne odbrane Tajvana, koji Peking smatra svojom suverenom teritorijom i neprekidno intenziviraju svoje manevre u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet