Fokus

Pakistanski premijer u odlasku negira postojanje osvete prema Imranu Kanu

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

23:05

Pakistanski premijer u odlasku negira postojanje osvete prema Imranu Kanu
Tanjug/AP/Anjum Naveed - Copyright Tanjug/AP/Anjum Naveed

veličina teksta

Aa Aa

Pakistanski premijer u odlasku, Šebaz Šarif, negirao je postojanje osvete prema Imranu Kanu, svom političkom suparniku i neposrednom prethodniku, koji je ranije ovog meseca zatvoren i zabranjeno mu je bavljenje politikom zbog optužbi za korupciju.

Govoreći za Gardijan u poslednjem intervjuu pre predaje dužnosti privremenom šefu vlade, Šarif je rekao da "viktimizacija nije u njegovom rečniku" i optužio Kana za "loše postupanje s opozicionim liderima i njihovo stavljanje iza rešetaka", dok je bio na vlasti od 2018. do aprila prošle godine.

Šarif, koji je proveo sedam meseci u zatvoru nakon što je zatvoren 2020. godine, rekao je da "nije reč ni o kakvom obračunu i ličnoj osveti".

"Tretirali su nas veoma loše dok je Kan bio premijer. Ipak, mi ne verujemo u vraćanje milog za drago. Relevantne institucije, sudovi i vladavina prava rade svoj posao u Kanovom slučaju", rekao je Šarif.

Kana su 5. avgusta u njegovom domu u istočnom gradu Lahoreu uhapsile stotine policajaca, nakon što ga je sud proglasio krivim za "koruptivne radnje", koje uključuju prodaju državnih poklona, i osudio ga na tri godine zatvora.

Prema ustavu, to znači da je Kanu automatski zabranjeno bavljenje politikom pet godina. Kan je negirao optužbe, a njegov advokat rekao je da će se bivši premijer žaliti na presudu, nazivajući je slučajem "političke viktimizacije".

Presuda suda verovatno će sprečiti Kana, vođu i osnivača pakistanske stranke Terik-e-Insaf (PTI), da se kandiduje na predstojećim izborima. 

Izbori su zakazani za novembar, ali bi mogli biti dodatno odloženi. 

Kan i njegove pristalice kažu da se suočavaju s politički motivisanim gušenjem. 

Kan je više puta rekao da je svrgnut u "stranoj zaveri" koju su protiv njega skovale SAD i tvrdi da ima dokaze koji to potvrđuju. Na jednom javnom skupu ove godine, političar je pokazao, kako je rekao, diplomatsku depešu koja podržava njegove navode. SAD su odbacile takve optužbe.

Šarif je rekao da se u depeši ne spominje nikakva zavera da se sruši Kanova vlada ili da se "njegova opcija dovede na vlast" i optužio je svog suparnika za izvrtanje činjenica, navodi Gardijan.

Šarif, mlađi brat trostrukog premijera Navaza Šarifa, savetovao je pakistanskom predsedniku da raspusti nacionalnu skupštinu 9. avgusta, otvarajući tako put novoj privremenoj administraciji.

Kako navodi Gardijan, malo poznati političar Anvar-ul-Hak Kakar položio je u ponedeljak zakletvu kao privremeni premijer Pakistana. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet