Fokus

Pakistan: Policija nastavila opsadu kuće bivšeg premijera Imrana Kana

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

13:59

Pakistan: Policija nastavila opsadu kuće bivšeg premijera Imrana Kana
Tanjug/AP/Anjum Naveed - Copyright Tanjug/AP/Anjum Naveed

veličina teksta

Aa Aa

Pakistanska policija nastavila je opsadu kuće bivšeg premijera Pakistana Imrana Kana u Lahoreu, pošto je danas istekao rok od 24 sata koji je dat Kanu da preda svoje pristalice osumnjičene za napade na vojsku, a koje su se navodno sklonile u njegovoj kući.

Opsada i zahtev vlasti da se izruče osumnjičeni za nasilne proteste zbog Kanovog nedavnog pritvora, izazvali su zabrinutost zbog mogućnosti novih sukoba između Kanovih pristalica i bezbednosnih snaga, preneo je AP.

Kanove pristalice napale su prošle sedmice javnu imovinu i vojne objekte, nakon što je Kan uhapšen 9. maja zbog slučaja navodne korupcije.

Najmanje 10 ljudi je ubijeno u sukobima sa policijom širom Pakistana u danima koji su usledili, a nasilje se stišalo tek kada je pakistanski Vrhovni sud naredio Kanovo oslobađanje uz kauciju.

Popularni opozicioni lider pušten je iz pritvora tokom vikenda i vratio se u svoju kuću u Lahoreu, a policija, koja je u sredu opkolila kuću, zatražila je predaju 40 osumnjičenih Kanovih pristalica koje se nalaze u kući.

Kanova partija pozvala je danas novinare u kuću da prisustvuju policijskim racijama.

profimedia

 

Obično od 200 do 300 Kanovih pristalica čuva njegovu kuću danonoćno, ali većina je nestala tokom protekle noći.

Portparol vlade provincije Pendžab rekao je da je policija spremna da upotrebi vatreno oružje, ukoliko bude napadnuta.

Portparol je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da je uhapšeno najmanje 3.400 osumnjičenih koji su povezani sa sukobima i da se planiraju nove racije.

Pakistanske vlasti su saopštile da će pred vojnim sudovima procesuirati civile umešane u nedavne antivladine proteste.

Vojna suđenja u Pakistanu se obično održavaju iza zatvorenih vrata, lišavajući civile pojedinih od njihovih osnovnih prava, uključujući angažovanje advokata po njihovom izboru.

Kan je svrgnut sa vlasti glasanjem o nepoverenju u parlamentu prošle godine, a tvrdi da je svrgavanje nezakonito i da predstavlja "zapadnu zaveru".

Nacionalni biro za odgovornost pozvao je Kana da danas dođe na ispitivanje povodom slučaja korupcije za koji je osumnjičen, a on će verovatno ignorisati taj poziv, prenela je američka agencija.

Očekuje se da će se Kan kasnije tokom dana obratiti na skupu pristalica na periferiji Lahorea.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet