Fokus

Šefovi diplomatija Saudijske Arabije i Irana u Rijadu osnažuju obnovljene odnose

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2023

-

17:11

Šefovi diplomatija Saudijske Arabije i Irana u Rijadu osnažuju obnovljene odnose
Šefovi diplomatija Saudijske Arabije i Irana u Rijadu osnažuju obnovljene odnose - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana predstavlja ključni trenutak za regionalnu bezbednost, izjavio je danas saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan.

On je, govoreći sa svojim iranskim kolegom Hoseinom Amir-Abdolahijanom u Rijadu tokom zajedničke konferencije za novinare, rekao da se Saudijska Arabija raduje jačanju bilateralnih odnosa sa Iranom, prenela je Al Arabija.

Princ je dodao da njegova zemlja želi da aktivira prethodne bezbednosne i ekonomske sporazume, koji su potpisani sa Teheranom i preneo zahvalnost Saudijske Arabije Iranu na podršci kandidaturi za domaćina Svetske izložbe Ekspo 2030.

Sa svoje strane, Amir-Abdolahian opisao је razgovore u Rijadu kao "plodne" i naglasio da Islamska republika ceni ulogu koju Saudijska Arabija igra u regionu, dodajući da dve zemlje mogu zajedno da rade na rešavanju zaostalih regionalnih pitanja.

Rekao da se odnosi sa Saudijskom Arabijom kreću u dobrom smeru i istakao da je njegova zemlja odlučna da ojača te odnose, uz najavu da će iranski predsednik Ebrahim Raisi uskoro posetiti Rijad.

Poseta iranskog ministra usledila je nakon ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rijada i Teherana, uz posredovanje Kine u martu, posle sedam godina bez formalnih veza.

Princ Fejsal je u junu bio u važnoj poseti Teheranu, gde se sastao sa Amir-Abdolahijanom i Raisijem.

Prema sporazumu potpisanom u martu, Rijad i Teheran su se dogovorili da ponovo otvore ambasade i konzulate na teritorijama jedni drugih i sprovode sporazume o bezbednosti i ekonomskoj saradnji koji su potpisani pre više od 20 godina.

Saudijska Arabija je prekinula veze sa Iranom 2016. godine nakon napada prorežimskih demonstranata na ambasadu u Teheranu i konzulat u Mešhadu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet