Fokus

Transrodnim ženama zabranjeno učešće na ženskim šahovskim turnirima

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2023

-

10:20

Transrodnim ženama zabranjeno učešće na ženskim šahovskim turnirima
Transrodnim ženama zabranjeno učešće na ženskim šahovskim turnirima - Copyright AP Photo/Kamran Jebreili

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) saopštila je da privremeno zabranjuje transrodnim ženama da se takmiče u ženskim disciplinama.

FIDE u saopštenju  navodi da će pojedinačni slučajevi zahtevati "dalju analizu" i da bi odluka mogla da potraje do dve godine.

Dodaje se da će FIDE pratiti razvoj transrodnog zakonodavstva koje se brzo razvija u mnogim zemljama, gde mnoga sportska tela usvajaju sopstvene politike.

"FIDE će pratiti ova dešavanja i videti kako ih možemo primeniti na svet šaha. Dve godine je okvir koji se čini razumnim za detaljne analize takvog razvoja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da transrodni igrači i dalje mogu da se takmiče u otvorenom delu njihovih turnira.

Kritičari ove odluke ukazuju na to da, iako mnoga sportska upravljačka tela rade na politici prema transrodnim sportistima, šah ne uključuje uporedive nivoe fizičke aktivnosti, prenosi BBC.

Joša Iglesijas, trans žena profesionalna šahistkinja sa FIDE činom šahovskog majstora, rekla je da će takva politika dovesti do "nepotrebne štete" za trans igrače i žene.

"Ova užasna situacija će dovesti do depresije i pokušaja samoubistva", rekla je Iglesijas.

Žena velemajstor i dvostruka šampionka SAD-a Dženifer Šahade takođe je kritikovala odluku FIDE, rekavši da je ta politika "smešna i opasna".

"Očigledno je da se nisu konsultovali ni sa jednim transrodnim igračima prilikom njegove izrade. Snažno pozivam FIDE da preokrene kurs i krene od nule sa boljim konsultantima", rekla je Šahade.

Poslanica iz Velike Britanije Anđela Igl, koja je bila zajednička pobjednica britanskog šahovskog prvenstva za djevojčice do 18 godina 1976, rekla je da u šahu nema fizičke prednosti u šahu "osim ako verujete da su muškarci prirodno sposobniji da igraju od žena".

"Tokom cele moje šahovske karijeru govorilo se da je ženski mozak manji od muškog i da ne bi trebalo ni da igramo."

Prema njenim rečima, "ova zabrana je smešna i uvredljiva za žene".

FIDE je takođe odlučila da će trans muškarcima koji su osvojili ženske titule pre promene pola biti oduzete titule.
 

Komentari (0)

Svet