Fokus

Bivši šef osoblja Bele kuće traži da sud odbaci krivične optužbe protiv njega, tvrdi da ga štiti imunitet

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2023

-

23:46

Bivši šef osoblja Bele kuće traži da sud odbaci krivične optužbe protiv njega, tvrdi da ga štiti imunitet
Mark Medouz - Copyright Tanjug AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Bivši šef osoblja Bele kuće Mark Medouz zatražio je od federalnog suda da odbaci krivične optužbe protiv njega u američkoj državi Džordžiji u okviru optužnice protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog njegovih nastojanja da se ponište predsednički izbori 2020. godine.

Prema sudskim dokumentima, Medouz tvrdi da bi svi njegovi postupci, uključujući Trampov i njegov telefonski razgovor sa državnim sekretarom Džordžije Bredom Rafenspergerom, trebalo da budu izuzeti od gonjenja na osnovu imuniteta jer su preduzimani dok je obavljao funkciju federalnog službenika.

Medouzovi advokati naveli su u dokumentu od 37 stranica, koji je podnet u subotu okružnom sudu u Džordžiji, da su Medouzovi postupci, dok je obavljao funkciju federalnog zvaničnika, na osnovu Ustava SAD, zaštićeni od državnog gonjenja za dela učinjena u okviru razumnog delokruga dužnosti.

Podnošenje zahteva usledilo je nekoliko dana nakon što je Medouz tražio da se postupak protiv njega premesti iz suda u okrugu Fulton u Džordžiji u federalni sud. 

Tramp i Medouz su među 19 optuženih u optužnici koju je podigla velika porota u Džordžiji zbog njihovog navodnog učešća u zaveri da se preokrene Trampov poraz na predsedničkim izborima 2020. godine u toj američkoj državi.

U optužnici se navodi da je Medouz pomagao u podsticanju zavere davanjem lažnih izjava o izborima i u zaveri sa Trampom da ometaju i odlože potvrdu rezultata izbora 6. januara 2021. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet