Fokus

Bivši šef Trampovog kabineta više ne sarađuje u istrazi upada u Kongres

Komentari

Autor: Glas Amerike

07/12/2021

-

21:32

Bivši šef Trampovog kabineta više ne sarađuje u istrazi upada u Kongres
Mark Medouz - Copyright Tanjug AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Bivši šef Trampovog kabineta Mark Medouz odlučio je da više ne sarađuje sa specijalnim odborom Predstavničkog doma koji istražuje smrtonosne nemire u kompleksu američkog Kongresa 6. januara, saopštio je njegov advokat Džordž Tervilger.

Tervilger je u pismu naveo da bi davanje iskaza bilo "neodrživo" zato što odbor "nema nameru da poštuje ograničenja" u pogledu pitanja za koja bivši predsednik Donald Tramp tvrdi da ne mogu da se pokrenu zbog izvršne privilegije.

Izvršna privilegija je pravo predsednika i drugih članova izvršne grane vlasti da zaštite poverljivost nekih komunikacija, pod određenim okolnostima.

Tervilger je naveo da je proteklog vikenda saznao da je odbor uputio obavezujući poziv kompaniji za komunikacije koji bi, kako je ocenio, obuhvatio "veoma lične" informacije, prenosi Glas Amerike.

Portparol odbora nije komentarisao pismo Medouzovog advokata. Predsedavajući, kongresmen Beni Tomson, rekao je prošle nedelje da Medouz preko advokata sarađuje sa odborom, da dostavlja dokumenta i da je pristao na davanje iskaza.

Dodao je da će odbor "nastaviti da procenjuje koliko bivši zvaničnik Bele kuće poštuje obavezujući poziv, posle davanja iskaza" i upozorio da će svedoci, koji se ne budu odazivali pozivu, biti proglašeni krivim za nepoštovanje Kongresa.

 Medouz je proteklih dana u centru pažnje javnosti zbog nove knjige u kojoj je otkrio da je Tramp dobio pozitivan rezultat na kovid test pre predsedničke debate i da je bio daleko bolesniji nego što je u to vreme objavila Bela kuća.

Tramp - koji je pristalicama rekao da se žestoko bore pre nego što su upale u Kongres da bi pokušale da zaustave potvrdu izborne pobede predsednika Džoa Bajdena - pokušava da omete rad odbora, tvrdeći pred sudom da Kongres ne može da dobije informacije o njegovim privatnim razgovorima u Beloj kući.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet