Fokus

Kineski ministar spoljnih poslova: Iran važan partner u inicijativi Pojas i Put

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2023

-

23:58

Kineski ministar spoljnih poslova: Iran važan partner u inicijativi Pojas i Put
Tanjug/AP/Roman Pilipey - Copyright Tanjug/AP/Roman Pilipey

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je u današnjem telefonskom razgovoru sa iranskim kolegom Hoseinom Amir- Abdolahijanom istakao značaj Irana u inicijativi Pojas i put, razvojnoj strategiji predsednika Kine Si Đinpinga koja se fokusira na povezivanje i saradnju te zemlje i ostatka Evroazije

"Vang je rekao da je Iran važna članica te inicijative i ukazao na veliki značaj učešća Irana na predstojećem sastanku Pojas i put", navodi se u saopštenju iranskog ministarstva, prenosi agencija IRNA.

Dajući pozitivnu ocenu strateških odnosa dve zemlje, ministar spoljnih poslova Kine je preneo stavove svoje zemlje o samitu BRIKS-a u Južnoj Africi i pitanjima vezanim za povećanje broja članova grupe.

Visoki kineski diplomata izrazio je zadovoljstvo nedavnom posetom Amir-Abdolahijana Saudijskoj Arabiji i napretkom u odnosima Teherana i Rijada.

Amir-Abdolahjan je čestitao Vang Jiju na ponovnom imenovanju za ministra spoljnih poslova Kine i ukazao na napredak u primeni sporazuma dve zemlje, kao i sveobuhvatnog 25-godišnjeg programa saradnje koji se, kako je ocenio, "razvija u pravom smeru".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet