Fokus

Peking: Otvorena istraga protiv osobe zaposlene u vladi, sumnja se da je špijun CIA

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2023

-

10:08

Peking: Otvorena istraga protiv osobe zaposlene u vladi, sumnja se da je špijun CIA
Peking: Otvorena istraga protiv osobe zaposlene u vladi, sumnja se da je špijun CIA - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineske vlasti otvorile su istragu protiv osobe zaposlene u vladi te zemlje, identifikovane samo po prezimenu Hao, zbog navodne špijunaže u korist američke CIA, saopštilo je Ministarstvo državne bezbednosi Kine.

Navodi se da je Hao (39), čiji pol takođe nije naveden, kadar Ministarstva, i da je CIA regrutovala tu osobu dok je studirala u Japanu, prenosi AP.

Navodno je neimenovani američki zvaničnik razvio dobre odnose sa Haom tako što je ovu osobu izvodio u restorane, slao joj poklone i finansirao pisanje istraživačkog rada, nakon čega ju je upoznao sa kolegom za koga se ispostavilo da je oficir CIA, koji je nagovorio Haoa da se vrati u Kinu i radi za američku obaveštajnu agenciju.

Osoba optužena za špijunažu je, navodno, pristala, potpisala sporazum o špijunaži sa SAD i prošla obuku.

Po povratku u Kinu, ovu osobu je čekao posao u ministarstvu i navodno se više puta sastala sa agentima CIA kako bi ''pružila obaveštajne podatke i prikupila sredstva za špijunažu''.

Kako navodi CNN, saopštenje ministarstva usledilo je deset dana nakon što je isto ministarstvo objavilo da je drugi kineski državljanin špijunirao za CIA, i da je navodno regrutovan za vreme studija u Italiji.

Komentari (0)

Svet