Fokus

Opsadno stanje ispred suda u Džordžiji: Određena kaucija od 200.000 dolara za Trampa

Komentari

Autor: BBC

21/08/2023

-

23:15

Opsadno stanje ispred suda u Džordžiji: Određena kaucija od 200.000 dolara za Trampa
Opsadno stanje ispred suda u Džordžiji: Određena kaucija od 200.000 dolara za Trampa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sudija u Džoržiji koji je zadužen za slučaj mešanja u izbore bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa odredio je kauciju od 200.000 dolara, a Tramp i njegovih 18 saoptuženih imaju rok do petka popodne da se predaju sudu u Atlanti.

Uslovi kaucije predviđaju da Tramp može ostati na slobodi do suđenja sve dok ne pokušava da preti ili zastraši svedoke.

Tramp negira 13 optužbi, uključujući reketiranje i lažne izjave.

„Okrivljeni neće preduzeti nikakve radnje da zastraši bilo koju osobu za koju mu je poznato da je saoptuženi ili svedok u ovom slučaju ili da na drugi način ometa sprovođenje pravde“, navodi se u danas objavljenom sudskom spisu.

To, kako se previzira, uključuje i objave na društvenim mrežama ili repostovanje tuđih objavana društvenim medijima“, dodaje se u naredbi.

Trampu je takođe zabranjeno da čini bilo kakva krivična dela i može da ima kontakt sa ostalim saoptuženicima u slučaju samo uz prisustvo advokata.

Ispred suda su postavljene barikade u očekivanju Trampove formalne predaje, odnosno doaska na sud kasnije ove nedelje. Šerifova kancelarija saopštila je u da će barikade ostati do subote. 

Optuženi imaju rok do 12:00 po lokalnom vremenu (16:00 GMT) u petak da se predaju.

Velika porota okruga Fulton je prošle nedelje  optužila Trampa i još 18 osoba da su pokušali da ponište poraz od aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena na izborima 2020. godine.

Među optuženima su i bivši Trampovi advokati Džon Istman i Rudolf Đulijani, kao i bivši šef kabineta Bele kuće Mark Medouz.

Velika porota izdala je naloge za hapšenje za svih 19 optuženih, rekla je okružna tužiteljka Fani Vilis tokom konferencije za novinare nakon što je iznela optužnicu od 41 tačke.

Okrivljeni imaju rok do 25. avgusta da se dobrovoljno predaju, a ukoliko to ne urade mogu da očekuju da će biti uhapšeni. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet