Fokus

Pojedina područja u Australiji pripremaju se za ''sezonu požara''

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

09:46

Pojedina područja u Australiji pripremaju se za ''sezonu požara''
Šumski požar u Australiji, 2020. - Copyright AP Photo/Rick Rycroft

veličina teksta

Aa Aa

Pojedina područja u Australiji pripremaju se za preventivno upravljanje i gašenje požara, a Australijski savet vatrogasnih službi (Afac) saopštio je da će pojedina područja, uključujući basen Sidneja, prioblane regije i region Hanter, biti u ''povećanom riziku'' od požara, zbog prognoza iznadprosečnih temperatura, smanjenih padavina i velike upotrebe goriva, prenosi Gardijan.

Područja povećanog rizika uključuju i regione u Kvinslendu, Novom Južnom Velsu, Viktoriji, Južnoj Australiji i Severnoj teritoriji.

Direktor Afaca Rob Veb ocenio je da su požari ''redovan deo australijskih pejzaža na proleće'', ali da su klimatske promene povećale rizik od požara i van sezone.

''Ne trebaju nam podsetnici s obzirom na to šta se desilo sa požarima na severnoj hemisferi, bilo da se radi o Grčkoj ili Kanadi, gde smo poslali 700 australijskih vatrogasaca i drugih specijalista. Skoro cela zemlja ovog proleća može očekivati sušnije i toplije uslove od uobičajenih, tako da je važno da Australijanci budu na oprezu od lokalnih rizika od požara u narednim mesecima, bez obzira na lokaciju'', rekao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet