Fokus

Analiza suočavanja kandidata bez Donalda Trampa: Ko su "pobednici", a ko "gubitnici" prve republikanske debate

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, AP, Vašington post

24/08/2023

-

16:10

Analiza suočavanja kandidata bez Donalda Trampa: Ko su "pobednici", a ko "gubitnici" prve republikanske debate
Analiza suočavanja kandidata bez Donalda Trampa: Ko su "pobednici", a ko "gubitnici" prve republikanske debate - Copyright Tanjug/AP Photo/Morry Gash

veličina teksta

Aa Aa

Kandidati za nominaciju Republikanske stranke na predsedničkim izborima, sinoć su se suočili u prvoj debati. Primetno je bilo odsustvo najpopularnijeg po anketama, Donalda Trampa, ali osmoro učesnika debate iskoristilo je ovaj prostor kako za međusobne napade, tako i za iskazivanje podrške Trampu kao kandidatu čak i ako bude osuđen po nekoj od optužnica koje su podignute protiv njega.

Teme oko kojih su se kandidati sukobljavali bile su različite - od prava na abortus, do podrške SAD Ukrajini i iskustva potrebnog za upravljanje sve većom saveznom vladom. Međutim, skoro svi su rekli da bi podržali Trampa, koji je odbio učešće u debati rekavši da ima "odlučno vođstvo".

"Hajde da govorimo istinu. Predsednik Tramp, verujem, bio je najbolji predsednik 21. veka. To je činjenica", rekao je rekao je tehnološki preduzetnik Vivek Ramasvami tokom debate u Milvokiju.

Ovakav slučaj je bez presedana u američkoj politici, pa se može reći da je u pitanju podsetnik na moć koju Tramp i dalje ima u stranci, i nevoljnost većine onih koji se nadaju Beloj kući da mu se direktno suprotstave, piše AP.

Takođe, sve to mnogo govori i o borbi kandidata da se istaknu kao kredibilan protivnik Trampu, sa manje od pet meseci do formalnog pokretanja procesa predsedničke nominacije Republikanaca. 

Većina kandidata je odbila da se suprotstavi Trampu kao kandidatu, čak i ako bude osuđen, nakon što je to pitanje iskrslo posle sat vremena debate. Moderatori su se izvinili što su čak i pokrenuli tu temu, što je izazvalo zvižduke iz publike.

"Neko mora da prestane da normalizuje nedolično ponašanje. Bez obzira da li verujete da su krivične optužbe ispravne ili pogrešne, to ponašanje je ispod funkcije predsednika SAD", rekao je jedan od kandidata, Kris Kristi, nekadašnji Trampov saveznik koji je danas njegov žestoki kritičar.

Bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson bio je jedini koji je jasno odbio da digne ruku, ukazujući da neće podržati Trampa kao kandidata ako bude osuđen.

Šta su bile glavne teme?

Debata je uglavnom obeležena željom kandidata da istupe, i naprave jasnu razliku između sebe i drugih. 

U tome se naročito trudio, reklo bi se, upravo Ramasvami, čija je popularnost porasla, prema nekim anketama. On želi da predstavi svoju kandidaturu i sebe kao "sledećeg Trampa", pa je zato ušao u žestoke debate iskusnijim političarima, poput Majka Pensa, Niki Hejli i Krisa Kristija , prenosi "Vašington post".

Od početka, Ramasvami je agresivno napao rivale, opisujući ih kao "super marionete" i "profesionalne političare" koji su korumpirani.

"Dosta mi je priče od momka koji zvuči kao 'ChatGpt'. Poslednja osoba u jednoj od ovih debata za koju smo rekli 'šta mršavi tip sa čudnim prezimenom radi ovde' je bio Barak Obama, i bojim se da imamo posla sa istom vrstom amatera", rekao je Kristi u oštrom odgovoru.

Tanjug/AP Photo/Morry Gash

 

Uvek ratoborni Majk Pens, koji je više puta nadglašavao molbe moderatora da se učesnici pridržavaju vremenskih ograničenja, ciljao je na Ramasvamijev nedostatak političkog iskustva, rekavši da "sada nije vreme da se ljudi obučavaju za posao, i ne treba nam novajlija".

Veliki deo debate na sceni nije bio o politici, već o ličnim odlikama i iskustvu svakog kandidata. Što se tiče Trampa, uglavnom nije pominjan, osim u kritikama. 

Guverner Floride Ron Desantis je napao Trampa jer je pristao da zatvori zemlju tokom pandemije, po savetu bivšeg medicinskog savetnika Bele kuće Entonija Faučija. 

"Nikada neću dozvoliti dubokodržavnim birokratama da vas zaključaju. Ne uzimate nekoga kao što je Fauč, već sednete sa njim za sto i otpustite ga", rekao je Desantis. 

Niki Hejli je okrivila Trampa što nije uspeo da obuzda državnu potrošnju, pa je tako rekla da je on "dodao 8 biliona dolara na državni dug, što nam naša deca nikada neće oprostiti. 

Kasnije u debati, Hejli je Trampa nazvala "najneomiljenijim političarem u Americi".

U određenim trenucima, gomila je čak stala u odbranu bivšeg predsednika, glasno izviždajući Kristija kada je osudio Trampovo "nedolično ponašanje".

Ko su "pobednici", a ko "gubitnici"?

Prema analizi koju je napravio britanski javni servis BBC, učesnici sinoćne debate su na osnovu utiska podeljeni u tri grupe: "pobednici", "srednji sloj" i "gubitnici".

Među "pobednike", BBC svrstava Viveka Ramasvamija, navodeći da nije ni glasao za predsednika od 2004. do 2020. godine, a da se sinoć često činio kao jedini kome je komotno dok učestvuje u debati. Ovo može biti, navodi se, i zbog toga što se malo do njega očekivalo s obzirom na to da je novajlija, pa je zato ta očekivanja i "prevazišao".

"Iznova i iznova, Ramasvami se pozicionirao kao autsajder protiv gomile insajdera establišmenta. Mnogi od njegovih stavova nisu u skladu sa vežinom Republikanske stranke, ali ova debata pokazuje da će biti važan faktor u trci, iako možda ne može ili ne želi da bude ozbiljan protivnik Trampu", navodi se u analizi.

Još jedan od pobednika je, kako se navodi, Majk Pens, politički veteran koji i dalje ima snage za debate, i koji je strastveno branio svoje stavove prema zabrani abortusa. Najveće izazove i dalje nije rešio, ali je i dalje pokazao, bar na jedno veče, zbog čega je toliko dugo na visokim pozicijama.

Tanjug/AP Photo/Morry Gash

 

Niki Hejli je, piše BBC, treća "pobednica večeri", jer je oštro kritikovala i Trampa i celu partiju, i nije se plašila da uđe u verbalni sukob ni sa Ramasvamijem, ni sa Pensom.

U kategoriji "srednjeg sloja", smatra britanski javni servis, nalaze se Tim Skot i Kris Kristi. 

Dok je Kristi radio ono što se od njega očekuje, napadajući Trampa i Ramasvamija, Skot je često ostajao van zahuktalih debata održavajući svoj imidž "dobrog momka", što je u suprotnosti sa većinom kandidata.

Među "gubitnike", BBC svrstava Rona Desantisa, koji je pre početka trke za nominaciju bio smatran za najvećeg Trampovog rivala. Međutim, otkako mu je počela kampanja, Desantis sve više tone u anketama.

Njegov nastup sinoć nije bio katastrofalan, ali je ostao po strani kada se radilo o svim ključnim momentima, i drugi kandidati uspeli su da ga istitsnu u razgovorima o važnim temama poput abortusa ili američke pomoći Ukrajini, smatra britanski javni servis.

Dvojica kandidata koji su se poslednji kvalifikovali sa debatu, Dag Burgum i Asa Hačinson, takođe nose nimalo laskavu titulu "gubitnika", jer kako piše BBC, "očajnički su se trudili da dokažu da tu pripadaju, ali nije im pošlo za rukom".

Komentari (0)

Svet