Fokus

Otpušten režiser ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, šalio se na račun holokausta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Japan Times

22/07/2021

-

09:15

Otpušten režiser ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, šalio se na račun holokausta
Redatelj ceremonije otvaranja Olimpijskih igara - Copyright Tanjug AP/©Tokyo 2020 via AP

veličina teksta

Aa Aa

Režiser ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, Kentaro Kobajaši, otpušten je zbog toga što je 1998. godine u jednoj šali spomenuo holokaust.

On je nastupao u jednoj humorističkoj emisiji, i tada je rekao "hajde, idemo da se igramo holokausta".

"Niko, ma koliko kreativan bio, nema pravo da se ruga žrtvama nacističkog genocida. Nacistički režim je čak gušio gasom i Nemce sa invaliditetima. Bilo kakvo povezivanje nekoga iz organizacije Olimpijskih igara sa ovim zločinom uvredilo bi sećanje na šest miliona Jevreja", rekao je rabin Ejbraham Kuper, iz Sajmon Vizental centra, prenosi "Japan Times".

Predsednica organizacionog odbora OI, Sejko Hašimoto, izvinila se za ovaj incident svim učenicima Olimpijskih igara.

Kobajaši je četvrta osoba iz Organizacionog odbora Olimpijskih igara (OI) koje je dobila otkaz, ili bila prinuđena da podnese ostavku zbog neprimerenog ponašanja.

Direktor OI, Joširo Mori, u februaru je podneo ostavku nakon seksističkih komentara. Zatim je to učinio i kreativni direktor Hiroši Sasaki, a pre samo nekoliko dana, kompozitor koji je radio muziku za ceremoniju otvaranja, Keigo Ojamada, podneo je ostavku nakon otužbi da je u detinjstvu maltretirao vršnjake, od kojih su neki bili osobe sa invaliditetom.

Komentari (0)

Svet