Fokus

Početak suđenja Trampu u Vašingtonu zakazan za 4. mart naredne godine, dan pre datuma važnog za predsedničke izbore

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

28/08/2023

-

17:57

Početak suđenja Trampu u Vašingtonu zakazan za 4. mart naredne godine, dan pre datuma važnog za predsedničke izbore
Početak suđenja Trampu u Vašingtonu zakazan za 4. mart naredne godine, dan pre datuma važnog za predsedničke izbore - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Početak suđenja bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu u slučaju o navodnom poništavaju rezultata predsedničkih izbora, zakazan je za 4. mart sledeće godine, saopšteno je danas iz suda u Vašingtonu, svega dan pre super utorka. Super utorak je dan kada se u velikom broju američkih saveznih država istovremeno organizuju unutarstranački izbori na kojima članovi Demokratske i Republikanske partije biraju svog kandidata za predsedničke izbore

Odluka okružnog sudije Tanje Čatkan znači da će suđenje početi usred izbora za predsedničku nominaciju Republikanske stranke i dan pre "superutorka" kada se u jednom danu održava više izbora, prenosi NBC.

Specijalni tužilac Džek Smit predložio je da suđenje počne u januaru, dok je Trampov tim rekao da bi suđenje trebalo da bude odloženo do aprila 2026. godine, odnosno posle predsedničkih izbora.

"Ovi predlozi su očigledno veoma udaljeni. Nijedan od njih nije prihvatljiv", poručila je Čatkan u svojoj odluci.

Ona je navela da će za Trampa suđenje morati da bude prioritet i da neće menjati raspored suđenja na osnovu njegovih obaveza u vezi sa predsedničkom trkom.

Tramp je najavio žalbu na ovu odluku.

"Žaliću se", objavio je na platformi Truth Social uz tvrdnju istraga politički motivisana.

Specijalni tužilac Džek Smit je ranije predložio da se za datum početka suđenja pred saveznim sudom u Vašingtonu odredi 2. januar 2024. godine. Međutim, Trampovi advokati su tražili da se suđenje odloži za april 2026, navodeći da moraju da pregledaju 11,5 miliona stranica dokumenata koje su od tužilaca dobili.

Na saslušanju ranije ovog meseca, Čutkan je rekla da će preduzeti "koje god mere budu potrebne da se zaštiti integritet slučaja", i upozorila da će "zapaljive izjave o procesu možda izazvati da se ubrza ceo slučaj, kako bi se izbeglo zastrašivanje svedoka ili uticaj na porotu".

U predmetu kilometar i po stranica

Kako su dodali iz advokatskog tima Trampa, morali bi da pregledaju oko 100.000 stranica dnevno kako bi se spremili do 2. januara.

"Ako bismo odštampali i složili 11,5 miliona stranica dokumenata, bez razmaka između stranica, rezultat bi bio toranj od papira koji se proteže skoro kilometar i po uvis. To je više od osam spomenika Vašingtonu poređanih jedan na drugi", slikovito su opisali. 

Takođe, tvrde da se slučaj odnosi na pitanje bez presedana, i da će biti potrebno vreme da se sve lepo ispita. 

"Nijedan predsednik nikada nije optužen za zločin zbog ponašanja počinjenog tokom obavljanja funkcije. Nijedan predsednički kandidat velike stranke nikada nije optužen dok je bio usred kampanje, a svakako ne od strane Ministarstva pravde koje služi njegovom protivkandidatu. Ova i brojna druga pitanja moraće lepo da se pretresu, što zahteva značajno vreme", saopštili su Trampovi advokati.

Mešanje u izbore na nacionalnom nivou, samo je jedan od slučajeva na osnovu kojih je podignuta optužnica protiv Trampa. Smitov tim je podneo odvojenu optužnicu na saveznom nivou protiv bivšeg predsednika SAD zbog poverljivih dokumenata koje je držao na svom imanju. U tom slučaju, suđenje bi trebalo da počne 20. maja 2024. godine.

Pored ovoga, Tramp se suočava is a optužnicama u Njujorku i Džordžiji. Tužioci na Menhetnu su ga optužili za falsifikovanje poslovnih dokumenata u vezi sa isplatom novca kojim je navodno ćeleo da spreči glumicu filmova za odrasle da govori o njihovom odnosu.

Sa druge strane, tužioci u okrugu Fulton u Džordžiji su, pored Trampa optužili još 18 osoba za zaveru da na nezakonit način preokrenu rezultate izbora u toj saveznoj državi na izborima 2020. godine. U tom slučaju, Tramp se predao, i njegova fotografija iz zatvora obišla je svet.

Trampov tim "nije zabrinut"

Advokatica i jedna od portparolki Donalda Trampa, Alina Haba, izjavila je da pravni tim bivšeg predsednika SAD ne brine zbog krivičnih optužnica sa kojima se njihov klijent suočava. 

"Nismo zabrinuti jer znamo činjenice o ovim slučajevima, u koje ne mogu da ulazim iz očiglednih raloga, ali mogu da vam kažem da im je cilj da ga zatvore i da su optužnice politički motivisane", rekla je Haba za Foks njuz.

Sve i da Tramp bude osuđen po nekoj od optužnica, bar prema trenutnim zakonima koji važe u SAD, ne postoje nikakve prepreke da se kandiduje, pa čak i da postane predsednik ukoliko birači budu tako odlučili.

Međutim, ima i onih koji smatraju drugačije. Jedan advokat iz Floride, Lorens Kaplan, podneo je tužbu saveznom sudu u kojoj osporava pravo Trampa da se kandiduje na predsedničkim izborima, pozivajući se na 14. amandman Ustava SAD i klauzulu u kojoj se navodi da oni koji su učestvovali u pobuni protiv vlade ne mogu da budu na funkciji, prenosi "Palm Bič Post".

"Suština je u tome da je predsednik Tramp istovremeno učestvovao u pobuni i pružao pomoć drugim pojedincima koji su učestvovali u takvim akcijama", piše u Kaplanovoj tužbi. Dodaje se da Tramp "više nema pravo" da se kandiduje za bilo koju funkciju u SAD.

Prikupio sedam miliona dolara

Bez obzira na zakonske probleme sa kojima se Tramp suočava, deluje da mu to za sada čak i pomaže u trci za republikansku nominaciju na predstojećim predsedničkim izborima.

Kako su saopštili iz njegovog tima, Tramp je prikupio 7,1 milion dolara od kada je objavljena njegova fotografija iz zatvora u Džordžiji. Jedna od njegovih portparola, Stiven Čeng, rekao je da je samo dan nakon toga kampanja prikupljanja novca od donatora donela 4,18 miliona dolara, što je dosadašnji rekord.

U toku kampanje, do sada je Trampov tim potrošio desetine miliona dolara na sudovima, što je donekle i logično ako se ima u vidu da su u pitanju četiri velike optužnice.

Što se tiče njegove pozicije u Republikanskoj stranci, ima sve veću podršku članova te partije - za sada, u anketama ima od 30 do 50 odsto prednosti nad rivalima.

Dodatnu popularnost je Tramp dobio povratkom na Tviter nakon više od dve godine, gde je objavio fotografiju iz zatvora. Takođe, njegov tim je objavio novu modnu liniju - počeli su sa majicama, ali sada brendiranje uključuje i pivo, nalepnice za automobile, postere i šolje.

Komentari (0)

Svet