Fokus

Tropska oluja Idalija ide ka Floridi prerastajući u uragan, naložene pripreme za evakuaciju

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

20:34

Tropska oluja Idalija ide ka Floridi prerastajući u uragan, naložene pripreme za evakuaciju
Tropska oluja Idalija ide ka Floridi prerastajući u uragan, naložene pripreme za evakuaciju - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Tropska oluja Idalija ojačaće danas u veliki uragan dok se kreće ka obali Floride, gde su vlasti naložile milionima stanovnika da se pripreme za evakuciju uoči udara, koji se prognozira za sredu rano ujutro.

Zbog jačanja intenziteta oluje i trenutne putanje ka severu, oko 20 miliona stanovnika Floride je pod upozorenjima na uragan i tropsku oluju.Prognozira se da će Idalija ojačati u uragan treće kategorije, na skali od najviše pet, kada pređe na kopno na severu Floride.

"Ovo će biti veliki snažan uragan i apsolutno će imati posledice po Floridu", upozorio je na konferenciji za novinare guverner Ron Desantis.

Lokalni zvaničnici duž dela Meksičkog zaliva na Floridi pripremaju se da izdaju naredbe za evakuaciju, rekao je Desantis i dodao da bi stanovnici u tom području trebalo da se pripreme za nestanke struje.

Do utorka, u delovima Floride, jugoistočne Džordžije i istočnog dela Severne i Južne Karoline, očekuju se bujične kiše koje bi mogle da izazovu poplave.Uz obilnu kišu, vetar jačine od više od 177 kilometara na sat mogao bi da izazove poplavne talase opasne po život, upozoreno je iz centra za uragane.

Desantis je proglasio vanredno stanje u 46 okruga na Floridi, koji pokrivaju većinu severnog dela te američke države. Mobilisano je i oko 5.500 pripadnika Nacionalne garde.

Vanredno stanje odobreno je i na federalnom nivou, što će omogućiti federalnu pomoć Floridi.
Predsednik Džo Bajden razgovarao je jutros sa DeSantisom i odobrio proglašenje vanrednog stanja za Floridu, saopštila je Bela kuća.

Do sada je istočna obala SAD ove godine bila pošteđena ciklona. Ali na zapadu, tropska oluja Hilari izazvala je rasprostranjene poplave, klizišta i zatvaranje puteva ranije ovog meseca u Meksiku, Kaliforniji, Nevadi i tačkama na severu.

Meksička nacionalna meteorološka služba upozorila je u nedelju na intenzivne  obilne kiše koje su zapljuskivale poluostrvo Jukatan, sa vetrovima do 89 kilometara na čas. 

U saopštenju se navodi da bi oluja mogla da izazove snažne talase i poplave u južnom Meksiku, uglavnom oko priobalnih gradova u državama Jukatan i Kintana Ro, gde se nalazi letovalište Kankun. Lokalne samouprave su pripremale skloništa.

U međuvremenu, Frenklin je postao prvi veliki uragan na Atlantiku u sezoni, koji je danas ojačao u oluju kategorije 4, jureći kroz otvorene vode kod istočne obale SAD da prođe blizu Bermuda u sredu, saopštio je u nedelju američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Oko 17 časova po lokalnom istočnom vremenu u SAD,  Franklin je bio oko 855 km jugozapadno od Bermuda sa maksimalnom brzinom vetra od blizu 155 km/h, navodi NHC.

 

Komentari (0)

Svet