Fokus

Za upad na Kapitol 10 godina zatvora: Duga kazna zbog otetog štita i razbijenog prozora

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2023

-

20:39

Za upad na Kapitol 10 godina zatvora: Duga kazna zbog otetog štita i razbijenog prozora
Tanjug/AP Photo/Julio Cortez - Copyright Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

veličina teksta

Aa Aa

Federalni sudija osudio je danas člana ekstremne desničarske grupe Ponosni momci (Proud Boys) Dominika Pecolu, koji je 6. januara 2021. upao u prostorije američkog Kapitola, na 10 godina zatvorske kazne.

On nije igrao vodeću ulogu u neuspleom pokušaju pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa da blokiraju odluku Kongresa da potvrdi izbornu pobedu Džozefa Bajdena, prenosi AP, već je osuđen za druga krivična dela, poput ometanja službenog postupka i napada na policiju.

Federalni sud je u četvrtak odredio drugoj dvojici bivših čelnika Ponosnih momaka Džozefu Bigsu i Zakariju Relu kazne od 17, odnosno 15 godina zatvora. Iako je Pecola proglašen nevinim za krivično delo pobune, tužioci su rekli da je njegov napad na bivšeg policajca Kapitola Marka Odea, kome je ukrao službeni štit za nerede i njime razbio prozor na Kapitolu, pomogao da se opravda duga zatvorska kazna.

Pecolini advokati tražili su da se njihov klijent osudi na oko pet godina zatvora, a u dopisu o kazni naveli su da je već odležao oko tri godine u zatvoru čekajući suđenje. Više od 1.100 ljudi je uhapšeno po optužbama za upad na Kapitol, a od toga, više od 630 se izjasnilo krivim, a najmanje 110 je osuđeno na sudskim postupcima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet