Fokus

Bivšem organizatoru ekstremističke grupe 17 godina zatvora zbog napada na Kapitol

Komentari

Autor: AP, BBC

31/08/2023

-

21:56

Bivšem organizatoru ekstremističke grupe 17 godina zatvora zbog napada na Kapitol
Džo Bigs - Copyright Tanjug/Sam Thomas/Orlando Sentinel via AP)

veličina teksta

Aa Aa

Bivši organizator ekstremističke grupe "Ponosni momci" (Proud Boys) Džozef Bigs osuđen je na 17 godina zatvora jer je predvodio napad na američki Kapitol 6. januara 2020. godine.

Kazna za Bigsa druga je najduža među stotinama krivičnih slučajeva koji su pokrenuti posle nereda na Kapitolu, prenosi Glas Amerike.

Prethodno je osnivač esktremističke organizacije "Čuvari zakletve" (Oath Keepers) osuđen na 18 godina zatvora.

Federalni tužioci su tražili 33 godine zatvora za Bigsa, koji je pomogao da desetine članova i saradnika njegove grupe krenu u marš na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Bigs i njegovi saradnici su se pridružili masi koja je probila policijske kordone i primorala članove Kongresa da pobegnu, ometajući zajedničku sednicu na kojoj je trebalo da bude potvrđena izborna pobeda Bajdena, demokratskog kandidata.

Američki okružni sudija Timoti Keli rekao je da je napadom 6. januara pogažen "važan američki običaj" – potvrda rezultata glasanja.

"Taj dan je prekinuo našu tradiciju mirnog prenosa vlasti, što je među najdragocenijim stvarima koje smo imali kao Amerikanci", rekao je sudija.

Bigs je priznao da je "zabrljao taj dan", ali je rekao da ga je "zavela gomila" Trampovih pristalica ispred Kapitola i naglasio da nije nasilna osoba ili "terorista".

"Radoznalost je prevladala. Sa tim ću morati da živim do kraja života", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet