Fokus

Jedan od napadača na Kapitol osuđen na više od četiri godine zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

07:11

Jedan od napadača na Kapitol osuđen na više od četiri godine zatvora
Napad na Kapitol - Copyright AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac iz Virdžinije, koji je napao policiju ukradenom palicom i koristio treptavo svetlo da dezorijentiše policajce koji su pokušali da brane američki Kapitol 6. januara 2021, osuđen je na više od četiri godine zatvora.

Džefri Sajls (31) iz Mekaniksvila u Virdžiniji osuđen je za napad opasnim oružjem, ometanje Kongresa i pljačku, zbog uloge u nasilju u tunelu na zapadnoj terasi Kapitola, prenosi Glas Amerike. 

Tu su policajci pretučeni i potiskivani dok su pokušavali da odbiju masu pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Osuđeni je iza rešetaka već proveo godinu i po, otkako je uhapšen u junu 2021., navodi AP.

Sajls, koji je stigao u Kapitol sa gas maskom i zaštitnim naočarama, bacio je nekoliko predmeta na policiju, ukrao policijsku palicu i njom udario najmanje dva policajca, saopštili su tužioci. 
Sajls je tog dana postavio video snimke svojih i tuđih akcija na društvenim mrežama, pre nego što je izbrisao svoj nalog, naveli su tužioci. 

U jednom postu, koji pokazuje sliku policajaca u opremi za suzbijanje nereda, Sajls je napisao: "Posetio sam Kapitol danas". 

U drugom postu koji prikazuje pobunjenike kako ulaze u tunel, naveo je: "Otišao sam u obilazak."
Sudija federalnog Okružnog suda, Trevor Mekfeden, proglasio je Sajlsa krivim u avgustu posle sudskog postupka u kojem optuženi ne priznaju krivicu za optužbe, već se slažu sa vladom da su određene činjenice istinite.

Tužioci tražili devet godina zatvora

Tužioci su tražili devet godina zatvora, navodeći u sudskim spisima da je Sajls "izrazio malo kajanja".  Oni su tvrdili da su njegove objave na društvenim mrežama bile objave čoveka ponosnog na svoje postupke.

Sajlsov advokat je naveo u sudskim spisima da njegov klijent nije došao u Vašington 6. januara sa namerom da počini nasilje i da je imao gas masku i taktičku opremu "samo zato što se plašio terorističkog napada."

"On nije stigao tog dana planirajući ili očekivajući da će izazvati nasilje. Nema dokaza da je povredio nekoga. Otišao je jer ga je predsednik zamolio. Kada je stigao tamo, ušao je u vrtlog koji nije njegov", napisao je advokat Džon Kijonaga, od kojeg je nakon izricanja kazne zatražen komentar.

Sajls je među oko 1.000 ljudi koji su optuženi za federalne zločine u neredima u kojima su desetine policajaca povređene. 

Više od 300 osoba optuženo je za napad, opiranje ili ometanje policajaca, uključujući više od 100 osoba koje su optužene za korišćenje smrtonosnog ili opasnog oružja ili izazivanje ozbiljnih telesnih povreda.

Više od polovine optuženih za napad na Kapitol 6. januara 2021. priznali su krivicu, uključujući više od 130 onih koji su priznali krivicu za kriminal. Od 400 osuđenih, više od polovine je osuđeno na zatvorske kazne u rasponu od sedam dana do deset godina, navodi AP.

Komentari (0)

Svet