Fokus

Predsednik Kazahstana najavio referendum o gradnji nuklearne elektrane

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2023

-

19:16

Predsednik Kazahstana najavio referendum o gradnji nuklearne elektrane
Kasim Žomart Tokajev - Copyright AP/Alexander Astafyev

veličina teksta

Aa Aa

U Kazahstanu će biti održan referendum na kojem će se odlučiti da li će ta zemlja izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu, izjavio je predsednik Kasim-Žomart Tokajev, i dodao da će naknadno biti odlučen datum održavanja referenduma.

''S jedne strane, Kazahstan, kao najveći svetski proizvođač uranijuma, treba da ima sopstveni nuklearni kapacitet, ali sa druge, mnogi građani i pojedini stručnjaci zabrinuti su za bezbednost nuklearnih elektrana'', rekao je Tokajev, a prenosi Euraktiv.

Vlada ove centralnoazijske zemlje bogate energentima dugo je raspravljala o toj ideji, navodeći potrebu za diversifikacijom kapaciteta za proizvodnju električne energije, čak je bila planirana i lokacija za postrojenje u jugoistočnom regionu Almatija, ali su se pojedini aktivisti usprotivili takvom projektu zbog zabrinutosti za bezbednost, kao i zbog istorije Kazahstana gde je za vreme Sovjetskog Saveza testirano nuklearno oružje.

Prema Tokajevu, potrebna je dalja javna debata o tom pitanju.

Prethodna je održana 22. avgusta u selu Ulken u oblasti Almatija, lokaciji koju je vlada ranije označila kao optimalnu za buduću fabriku.

Portal Euraktiv navodi da je Kazahstan postao apsolutni lider u iskopavanju uranijuma, čineći 42 odsto svetske proizvodnje, sa učešćem Nacionalne atomske kompanije Kazatomprom sa 22 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet