Fokus

Bivšem premijeru Kazahstana 18 godina zatvora zbog učešća u nemirima 2022.

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

17:16

Bivšem premijeru Kazahstana 18 godina zatvora zbog učešća u nemirima 2022.
Sud u Kazahstanu danas je osudio bivšeg premijera Karima Masimova na 18 godina zatvora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Kazahstanu danas je osudio bivšeg premijera Karima Masimova na 18 godina zatvora, zbog njegove uloge u nasilnim nemirima i pokušaju državnog udara, u januaru 2022.

Masimov (57), koji je u to vreme bio na čelu državne bezbednosti, optužen je da je bio među vođama grupe koja je planirala puč, iako kazahstanske vlasti nisu rekle ko je planirao da preuzme funkciju predsednika, preneo je Rojters.

Suđenje Masimovu održano je iza zatvorenih vrata i nije jasno da li je priznao krivicu, navela je agencija.

Protesti zbog povećanja cene goriva prošle godine brzo su se pretvorili u najsmrtonosnije političko nasilje u istoriji Kazahstana, zemlje bogate naftom, sa 238 ljudi koji su poginuli u sukobima, a zgrade lokalnih vlasti u nekoliko gradova bile su na udaru.

Brojnim drugim zvaničnicima, uključujući tadašnjeg ministra odbrane Kazahstana, suđeno je ili zbog nereagovanja ili sabotiranja rada snaga bezbednosti tokom nemira 2022. godine.

Kazahstanski predsednik Kasim Džomart Tokajev i predsednik Rusije Vladimir Putin, opisali su nemire kao terorističku pobunu koju podržavaju strane sile.

Putin je tada poslao trupe da pomognu u uspostavljanju reda u velikoj centralnoazijskoj državi, koja se graniči sa Rusijom. Masimov je ranije bio blizak saradnik kazahstanskog lidera Nursultana Nazarbajeva koji je podneo ostavku 2019.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet