Fokus

Ukinuto vanredno stanje u Kazahstanu koje je uvedeno 5. januara

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2022

-

07:40

Ukinuto vanredno stanje u Kazahstanu koje je uvedeno 5. januara
Ukinuto vanredno stanje u Kazahstanu koje je uvedeno 5. januara - Copyright Tanjug AP/Vasily Krestyaninov

veličina teksta

Aa Aa

Vanredno stanje, koje je početkom januara uvedeno u Kazahstanu zbog nereda tokom masovnih protesta, prestalo je da važi danas.

Kako navode vlasti, red i zakon ponovo su uspostavljeni u svim regionima, ali se antiteroristička operacija nastavlja u pojedinim oblastima, prenosi TASS.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev uveo je 5. januara vanredno stanje u zemlji do 19. januara. Osim toga, uveden je policijski čas od 23.00 do 7.00 za isti period.

Nasilni protesti počeli su početkom ovog meseca u Kazahstanu nakon skoka cena goriva za automobile, koji su ubrzo prerasli u nerede i sukobe protiv snaga bezbednosti. Protesti su 2. januara izbili u nekoliko kazahstanskih gradova koji su ubrzo eskalirali u masovne nerede protiv snaga bezbednosti.

Kako se navodi, u neredima je hiljade ljudi povređeno, a tačan broj poginulih još uvek nije poznat.

Podsetimo, prošle sedmice mirovne snage Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) iz Jermenije, Tadžikistana i Kirgizije napustile su Kazahstan, javio je dopisnik agencije RIA Novosti. U operaciji ODKB-a u Kazahstanu učestvovali su vojnici iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana.

Njima je, posle nemira u Kazahstanu, poverena zaštita strateški važnih objekata. Snage ODKB-a stigle su u Kazahstan na poziv predsednika te zemlje Kasima-Žomarta Tokajeva, a prošle sedmice je saopšteno da je operacija uspešno završena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet