Fokus

Papa završio posetu Mongoliji, mnogi smatraju da je taj put "poruka Kini"

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2023

-

08:28

Papa završio posetu Mongoliji, mnogi smatraju da je taj put "poruka Kini"
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja danas je završio istorijsko putovanje u Mongoliju, čija je glavna svrha bila da poseti malu katoličku zajednicu u toj azijskoj zemlji, ali koje je poprimilo međunarodne konotacije zbog njegovih poruka susednoj Kini o slobodi vere. 

Papa je završio svoju petodnevnu posetu otvarajući Kuću milosrđa, višenamenski objekat za pružanje privremene zdravstvene nege najugroženijim stanovnicima u glavnom gradu Mongolije, kao i beskućnicima, žrtvama porodičnog nasilja i migrantima.

Smeštena u preuređenoj školi, Kuća milosrđa je zamisao vrhovnog mongolskog katoličkog sveštenika, italijanskog kardinala Đorđa Marenge, i trebalo bi da služi kao neka vrsta središnje dobrotvorne organizacije koja koordinira rad katoličkih misionarskih institucija i lokalnih volontera.

"Pravi napredak nacije ne meri se ekonomskim bogatstvom, a još manje ulaganjem u iluzornu moć naoružanja, već njenom sposobnošću da osigura zdravlje, obrazovanje i celokupni razvoj svojih ljudi", rekao je papa.

On je takođe rekao da želi da razbije "mit" da je cilj katoličkih institucija da verski preobrate ljude. 
Budistička Mongolija ima samo 1.450 katolika u populaciji od 3,3 miliona ljudi.

Mongolija je bila deo Kine do 1921., a papino putovanje bilo je obeleženo aluzijama ili apelima na susednu supersilu i njenu komunističku vlast s kojom Vatikan ima probleme u odnosima, preneo je Rojters. 

Na kraju nedeljne mise uputio je pozdrave Kini, nazivajući njene građane "plemenitim" narodom i tražeći od katolika u Kini da budu "dobri hrišćani i dobri građani".

U subotu, rečima za koje se činilo da su usmerene na Kinu, a ne na Mongoliju, Franja je rekao da vlade nemaju razloga da se boje Katoličke crkve jer ona nema neki politički plan. Peking pokušava da iskoreni strane uticaje i nametne poslušnost Komunističkoj partiji, ocenjuje britanska agencija.

Kineski ustav jemči verske slobode, ali poslednjih je godina vlada pooštrila ograničenja religijama koje smatra izazovom autoritetu stranke.

Fraza koju je papa upotrebio u nedelju, "dobri hrišćani i dobri građani", jedna je od fraza koju Vatikan često koristi pokušavajući da uveri komunističke vlade da bi davanje više slobode katolicima samo pomoglo društvenom i privrednom napretku njihovih zemalja.
 

Komentari (0)

Svet