Fokus

SAD uvele sankcije Kubi, na meti zvaničnik i specijalci zbog kršenja ljudskih prava

Komentari

Autor: Fonet

22/07/2021

-

23:07

SAD uvele sankcije Kubi, na meti zvaničnik i specijalci zbog kršenja ljudskih prava
SAD uvele sankcije Kubi, na meti zvaničnik i specijalci zbog kršenja ljudskih prava - Copyright Tanjug AP/Marta Lavandier

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države uvele su danas niz sankcija višem kubanskom bezbednosnom zvaničniku i jedinici specijalnih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova zbog navodnih kršenja ljudskih prava prilikom suzbijanja antivladinih protesta ovog meseca.

Taj potez označava prve konkretne korake administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da izvrši pritisak na kubansku vladu jer se suočava sa pozivima kubansko-američke zajednice da pokaže veću podršku najvećim protestima koji su pogodili Kubu u poslednjih nekoliko decenija.

Nakon uvođenja sankcija, Bajden je rekao da je to prvi korak u američkom odgovoru.

"Nedvosmisleno osuđujem masovna zatvaranja i lažna suđenja kojima se nepravedno osuđuju na zatvor oni koji su se usudili da progovore. Ovo je samo početak i nastavićemo da kažnjavamo pojedince odgovorne za ugnjetavanje kubanskog naroda", rekao je Bajden, objavio je Rojters.

Tanjug AP/Patrick Semansky

 

Brzina kojom su uvedene sankcije signal je da je malo verovatno da će Bajden ubrzo ublažiti američki pristup Kubi.

Američko Ministarstvo finansija navelo je da su sankcije izrečene jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova i generalu Alvaru Lopesu Mieri, ministru Revolucionarnih oružanih snaga. Hiljade Kubanaca organizovalo je demonstracije prošle sedmice kako bi protestovali protiv ekonomske krize koja je donela nestašicu osnovnih potrepština, kao i nestanak struje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet