Fokus

Sutra 22 godine od terorističkih napada u SAD u kojima je poginulo skoro 3.000 osoba

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

11:14

Sutra 22 godine od terorističkih napada u SAD u kojima je poginulo skoro 3.000 osoba
11. septembar 2001. - Copyright Tanjug/AP/William Kratzke

veličina teksta

Aa Aa

Teroristički napadi u Njujorku i Vašingtonu dogodili su se 11. septembra 2001. pre 22 godine i bili su to najrazorniji teroristički napadi u istoriji. 

U napadima iza kojih je stajala ekstremno islamistička Al Kaida poginulo je skoro 3.000 osoba. 
Njihova masivnost, obuhvatnost i razornost zaprepastila je tada celokupnu svetsku javnost, a najviše, naravno, u samim Sjedinjenim Državama. 

Bio je utorak, 11. septembra 2001. Pripadnici terorističke mreže Al Kaide oteli su tog jutra četiri putnička aviona, komercijalne letelice, namerni da izvedu što razornije napade na vodeće simbole SAD.

Tog dana, dva aviona su u razmaku od 16 minuta, udarila u kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Prvi udar dogodio se u 08.46, u Severni toranj kompleksa Svetskog trgovinskog centra. Bio je to avion Amerikan Erlajnsa, let broj 11.

Tanjug/AP/Virgil Case

 

Usledio je drugi udar, 16 ili 17 minuta kasnije, u 09.03, u Južni toranj Trgovinskog centra. Bio je to avion na letu 175, kompanije Amerikan Erlajns.   

Kule Svetskog trgovinskog centra imale su po 110 spratova. Spadale su tada u pet najvišeg zgrada na svetu. Obe su se nakon udara srušile u roku od sat i 40 minuta. Prilikom urušavanja uništene su ili oštećene i druge okolne građevine. 

Paralelno, treći avion se zario u zgradu Pentagona, dakle ministarstva vojnog, u okrugu Arlington u Virdžiniji. Bio je to avion kompanije Amerikan Erlajnz, let br 77. Udar u zgradu Pentagona dogodio se u 09.37.

Četvrta oteta letelica pala je u Pensilvaniji, u 10.03, u polju Stonikrik Taunšip, nedaleko od Šanksvila, pošto su putnici napali otmičare, u pokušaju da preotmu avion. Procenjuje se da je namera bila da on udari u Belu kuću, ili zdanje Kongresa, u Vašingtonu. Bio je to let br. 93, kompanije Junajted Erlajns. 

Ukupan broj žrtava je bio 2.996, među njima i 19 napadača odnosno otmičara, terorista Al Kaide. Ukupan broj povređenih je višestruko veći, navodi se da ih je bilo čak 25.000.Među žrtvama su bila i 372 strana državljanina, iz 102 zemlje. Jedan od njih poreklom iz Srbije.

Napadači, njih 19, bili su poreklom iz Saudi Arabije, njih 15, dvojica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, po jedan iz Libana i Egipta.

U samom Njujorku poginulo je 2.606 osoba, prilikom napada na kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, od posledica napada i urušavanja kula. Takođe i 147 osoba, putnici i posada letelica.

profimedia

 

Među njima su bila 2.192 civila, podrazumevajući i pripadnike hitnih službi, medicinsko osoblje i sl. Poginula su i 343 vatrogasca, kao i 71 pripadnik raznih bezbednosnih službi, policije...
U Vašingtonu, u Pentagonu, poginulo je 125 osoba. Prilikom tog napada poginulo je i 59 osoba koji su se nalazili u letelici, uključujući posadu aviona. 

Ukupan broj žrtava u letelici koja je pala u polje Stonikrik Taunšip, nedaleko od Šanksvila, Pensilvanija, bio je 40. Prostor kompleksa Svetskog trgovinskog centra čišćen je tokom narednih osam meseci. Pentagon je popravljan godinu dana.

Memorijalni prostor na donjem Menhetnu izgrađen je u vidu šume od 442 hrastovih stabala. Pri čemu je sačuvano stablo, drvo kruške, koje je na neobičan način preživelo kolaps 11. septembra 2001. ispod brda betonskog i čeličnog krša. 

Sledila je gradnja muzeja, kao i odgovarajuća obeležja u Pentagonu i u Pensilvaniji. Odgovarajuće službe SAD nekoliko časova pošto su se napadi dogodili, obelodanile su da iza napada stoje, odnosno da su izvršioci, pripadnici Al Kaide. 

Usledila je široka akcija, nazvana Rat protiv terorizma, pre svega u vidu vojne intervencije s ciljem zaposedanja Avganistana. Prevashodni cilj je bilo svrgavanje talibana, koji su zapravo vlast u toj zemlji i osvojili zahvaljući činjenici da su ih SAD široko pomagale i naoružavale u borbi protiv Sovjeta. I sam Osama bin Laden, saudijski milijarder, čelnik Al Kaide, se u tom kontekstu nalazio odnosno borio u Avganistanu.    

Dugogodišnja potraga odgovarajućih službi SAD za Bin Ladenom, posle terorističkih napada na Njujork i Vašington, okončana je 2. maja 2011. Ubijen je u Abotabadu, u Hazara regionu, na severu Pakistana. Američke trupe su Avganistan konačno napustile krajem avgusta 2021. a talibani su ponovo osvojili Kabul.
 

Komentari (0)

Svet